Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Privedena putnica na niškom aerodromu zbog šverca 75 zlatnika "Franc Jozef"

rssBookmark and Share

Niš 13.08.2019. Južna Srbija Info

Carinici su u saradnji sa policijom 11. avgusta 2019. godine na aerodromu ''Konstantin Veliki'' u Nišu sprečili pokušaj jedne putnice da iz zemlje iznese 75 neprijavljenih zlatnika.

Privedena putnica na niškom aerodromu zbog šverca 75 zlatnika "Franc Jozef"

Prekršaj je otkriven na izlazu iz Republike Srbije, kada su zlatnici otkriveni u ručnom prtljagu 61- godišnje putnice iz okoline Jagodine koja je trebalo da se ukrca na let za Beč.

Međutim, u njenom ručnom prtljagu otkrivene su dve platnene torbice pune dukata sa likom austrijskog cara Franca Jozefa.

U platnenim torbicama nalazilo se ukupno 75 dukata, čija se vrednost procenjuje na oko 9.000 evra. 

Kako putnica nije prijavila zlatnike koje je imala nameru da iznese iz zemlje, oni su zadržani do okončanja postupka koji će biti hitno sproveden, jer se radi o putnici koja ima privremeni boravak u Beču.

Zlatnik Franc Jozef spada u dukate kojima se najviše trguje u Evropi, a veoma je popularan i u Srbiji. Dukat se kovao u Austrijskoj kovnici od početka 1852. godine, pa sve do kraja 1915. godine i izdvaja se po visokoj čistoći i velikoj likvidnosti. Pošto je prilično prepoznatljiv, u najvećem delu Evrope lako se može prodati i pretvoriti u novac.


#   Niš   carina   krijumčarenje   Beč   zlato   PU Niš   dukati
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima