Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zlatna poluga od pola kilograma i neprijavljene devize

rssBookmark and Share

Gradina 21.06.2018. Južna Srbija Info

Carinici su u saradnji sa policijom 19. juna 2018. godine, na izlaznoj strani graničnog prelaza Gradina, zaplenili zlatnu polugu koja vredi više od čak 2 miliona dinara, kao i 15.500 neprijavljenih evra.

Zlatna poluga od pola kilograma i neprijavljene devize

Prekršaj je otkriven u „volvu“ nemačkih registarskih oznaka za čijim volanom se nalazio 53-godišnji turski državljanin sa boravištem u Nemačkoj.

Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorio da ima samo lične stvari i 400 evra.

Međutim, detaljnim pregledom automobila i prtljaga, u pregradi između vozačevog i suvozačevog sedišta otkriven je krijumčareni tovar.

Kada su carinici pogledali ispod papira, spajalica i selotejp trake koji su se tu nalazili, pronašli su 25.000 evra, od čega je putniku vraćen iznos dozvoljen za prenos preko granice bez prijavljivanja od 10.000.

Ali to nije bilo sve. Pored neprijavljenih deviza, otkriveno je da putnik krije još nešto – zlatnu polugu tešku pola kilograma, vrednosti veće od čak 2 miliona dinara.

Reč je o tzv. investicionom zlatu, čistom zlatu u polugama (pločicama) ili dukatima koje se ne oporezuje prilikom uvoza i prometa, pa se zato smatra neprikosnovenom investicionom kategorijom jer čuva kupovnu moć novca.

Kako vrednost pronađenog zlata premašuje 1/3 vrednosti automobila, i „volvo“ je zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Komentara: 0


#   Gradina   carina   krijumčarenje   zlato   devize
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima