Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"I ja se borim" za decu obolelu od raka (foto, video)

rssBookmark and Share

Leskovac 15.02.2016. Tanjug, Aleksinačke vesti

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR organizovalo je danas, povodom 15. februara - Svetskog dana dece obolele od raka, akcije podrške u više od 20 gradova u Srbiji svim mališanima koji se leče od ove bolesti.

"I ja se borim" za decu obolelu od raka (foto, video)

Pod sloganom "I ja se borim" u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Rumi, Bačkoj Palanci, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Čačku, Ivanjici, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Požarevcu, Valjevu, Novom Pazaru, Vranju, Aleksincu, Pirotu i Ubu tačno u 13 časova pušteno je ka nebu stotine šarenih balona podrške.

Aktivisti i aktivistkinje NURDOR-a u Aleksincu su ispred prostorija OTIS-a u centru grada 12 do 14 časova delili propagandni materijal, a građani su, kao i u ostalim gradovim, mogli da kupovinom balona ili promotivnih artikala daju svoj doprinos izgradnji novog dečjeg hemato-ontološkog odeljenja u Nišu.

Građani su mogli da se fotografišu sa posebnim foto ramovima sa velikim zelenim Hulkovim rukavicama i da, kao znak podrške, podele fotografije na društvenim mrežama.

Predsednik UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Todor Mančić rekao je za Tanjug da u Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 350 dece, ali dobro je da se procenat izlečenja povećava iz godine u godinu.

Najčešće maligno oboljenje kod dece je, prema njegovim rečima, leukemija, a procenat uspešnosti lečenja je između 70 i 85 procenata.

"I svake godine se povećava, na našu radost. Ali povećava se i broj novoobolele dece. Nemamo registar na osnovu kog bismo mogli da zaključimo kako se kreće oboljevanje i lečenje dece, i to je jedan od ciljeva, da država statistički obradi te podatke, da bismo napravili plan", rekao je Mančić u izjavi Tanjugu.

Maligne bolesti kod dece imaju posebnu dimenziju, jer pogađaju porodicu, kao primarno okruženje bolesnog mališana u kojem je neophodno pružiti mu ljubav i adekvatnu negu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da je to ministarstvo predložilo izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

Mančić kaže da je to velika stvar, za koju se NURDOR godinama bori i dodaje da se nada da će do kraja godine te izmene biti usvojene.

Pojašnjava i da se to ne odnosi isključivo na majku, već na jednog pratioca deteta, koji bi trebalo da ima plaćeno 100 odsto bolovanja i da bude sve vreme uz dete, koliko god da traje protokol lečenja.

On ističe i da Srbija ne zaostaje za zemljama u svetu kada je reč terapijama, kao i da su uslovi lečenja poboljšani, što je dovelo i do povećanja procenta izlečenja, ali ističe da postoji još prostora za poboljšanje.

"Uslovi u kojima se deca leče su jedan od ključnih faktora i mi se trudimo da ih poboljšamo. Da što manje borave u bolnicama, ako ne moraju, da roditelji budu uz njih", ocenjuje Mančić, koji kaže da su uslovi lečenja dece u inostranstvu bolji i da se na tome još mora raditi.

Okupljenima se u Aleksincu, ličnim iskustvom, obratila volonter Nataša Stamenković:

U ime svih mališana i mladih oboleleih od raka i u ime nas iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koji se o njima brinemo već punih 13 godina – hvala vam što ste danas sa nama!

Moramo biti svesni jedne teške činjenice da svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka.

Jedan takav dan je pre mnogo godina došao i za moju porodicu. I posle svih godina, sećanje na borbu koja je trajala više od dve godine još uvek je živo. Mi roditelji okupljeni u NURDOR pamtimo šta nam je sve nedostajalo, pamtimo strah, neizvesnost.... NURDOR je tu da roditeljima koji sada leče svoje dete i prolaze kroz sve ono što smo mi prošli pomogne u tim najtežim danima, nedeljama, mesecima, godinama....

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.

Svrha ovog obeležavanja je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece, kako bi svi zajedno podstakli unapređenje kvaliteta lečenja i oporavka i rešavanje sistemskih pitanja kao što je na primer pitanje bolovanja roditelja tokom lečenja dece koje iznosi minimum četiri meseca. Nažalost, i dalje naši roditelji ne mogu da budu uz svoje dete do kraja lečenja, I ocekujemo da ce nadležne ustanove doneti pozitivne odluke po tom pitanju.

Ove godine NURDOR otpočinje važan projekat izgradnje i opremanja novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Projekat je veliki i na rezultat ćemo svi biti ponosni to će biti prvo pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje po evropskim standardima, jedno odeljenje „po meri deteta“ u Srbiji. Pomoć i podrška prijatelja nam je itekako potrebna jer nam još nedostaje 75.000 evra kako bi do kraja godine završili prvu fazu projekta i stavili novi objekat pod krov.

Hvala vam što ste danas ovde sa nama i što delite naše duboko uverenje da je briga o zdravlju i životima mališana iz cele Srbije – zajednička misija svih nas.

Ovde smo da im kažemo da nas mogu da računaju, da smo tu za njih 365 dana u godini, iz godine u godinu. Ovde smo i da se setimo svih onih hrabrih junaka koji nisu izvojevali pobedu u strašnoj borbi protiv raka.

Hvala vam na podršci!

Današnje akcije deo su kampanje „I ja se borim" koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim bolestima kod dece: Kako prepoznati na vreme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške obolelim mališanima i njihovim porodicama

Aktivnosti NURDOR-a mogu se pratiti putem sajta i zvanične Facebook stranice udruženja.

Aleksinačke vesti


#   Leskovac   Vranje   Pirot   Aleksinac   rak   NURDOR udruženje   Zlatibor Lončar   kancer   fotografije   Svetski dan dece obolele od raka   Nataša Stamenković
@NURDOR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima