Južna Srbija Info

Imenovani prvi javni beležnici u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 08.08.2014.

Prvi javni beležnici u Srbiji položili su zakletvu

Imenovani prvi javni beležnici u Srbiji

Uvođenje javnog beležništva u pravni sistem Republike Srbije motivisano je potrebom približavanja savremenim pravnim tokovima, stvaranju pravne sigurnosti i pozitivne klime za investiciona ulaganja, rekao je danas ministar pravde Nikola Selaković na polaganju zakletve prvih javnih beležnika u Republici Srbiji koje je održano u Domu Narodne skupštine.

Selaković je podsetio da je nakon sprovedenog konkursa, 1. avgusta 2014. godine imenovano 94 javna beležnika za područje 32 osnovna suda u Republici Srbiji, a da za područja 5 osnovnih sudova (Požega, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Vrbas i Kikinda) nije bilo prijavljenih kandidata. Takođe, on je dodao da će pored dosadašnjeg broja imenovanih javnih beležnika i u narednom periodu postojati potreba za organizovanjem javnobeležničkih ispita i raspisivanjem konkursa za imenovanje, imajući u vidu da je Pravilnikom o privremenom broju javnobeležničkih mesta predviđeno ukupno 371 javnobeležničko mesto za teritoriju Srbije.

„Javno beležništvo je služba od javnog poverenja, a javni beležnik obavlja delatnost kao isključivo i stalno zanimanje dok mu ne prestane delatnost, u skladu sa zakonom, dok pečat javnog beležnika, u stvarima iz beležnikovog delokruga, zamenjuje pečat suda“, istakao je Selaković. On je dodao da su u obavljanju svog posla javnibeležnici samostalani i nezavisani, ali  da svojim radom i ponašanjem moraju da opravdaju da su dostojni obavljanja javnobeležničkog posla.

Govoreći o budućem radu javnih beležnika, Selaković je rekao da pored poslova sastavljanja isprava i poslova overe, koji će biti u njihovoj isključivoj nadležnosti, njima može biti poveren i značajan deo nadležnosti sudova, pre svega iz vanparnične materije (npr. ostavinski postupci), čime se doprinosi rasterećenju sudova  i stvaranju uslova  za efikasan rad samog pravosuđa. Takođe, on je naglasio da se potpuni efekat uvođenja javnobeležničkog sistema uz sprovođenje zakona, može postići samo kroz efikasan sistem nadzora i da će Komora javnih beležnika pored vršenja nadzora nad radom javnih beležnika pokretati i sprovodi disciplinski postupak u skladu sa  zakonom, dok će Ministarstvo pravde vršiti nadzor nad radom Komore u obavljanju poverenih joj poslova.

„Javnobeležnička komora imaće značajnu ulogu u očuvanju ugleda, časti, integriteta i prava javnobeležničke profesije“, naglasio je Selaković i dodao da će javnobeležnička skupština, biti održana 15. avgusta 2014. godine i tom prilikom biće izabran predsednik Komore, usvojen  Statut komore, Javnobeležnički poslovnik i Poslovnik o radu skupštine, a razmatraće se i izbor člnova Izvršnog odbora i Disciplinskih organa.

„Retke su generacije kojima se pruži prilika da u svojoj profesiji budu začetnici nečeg novog“, rekao je Selaković i pozvao javne beležnike da daju svoj maksimum kako bi  javnobeležnička struka zaživela na najbolji i najkvalitetniji način.

Na području juga Srbije samo su 3 opštine dobile javne beležnike, a ukupno je 43 opština dobile ovakve službenike:

- za područje Osnovnog suda u Nišu, grad Niš: Dragan Nikolić, Aleta Stojanović, Danilo Dozet i Zorica Stojanović

- za područje Osnovnog suda u Leskovcu, grad Leskovac: Jasmina Spasić;

- za područje Osnovnog suda u Pirotu, opština Pirot: Đorđe Petrović;

 

Komentara: 0


#   Niš   Leskovac   Pirot   Dragan Nikolić   sud   ministar   zakletva   Nikola Selaković   Ministarstvo pravde   javni beležnici   notari   disciplinski postupak   Javnobeležnička komora
@selakovicnikola @


 


[ Dodaj komentar ]