Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Interpol stiže u Preševo

rssBookmark and Share

Preševo 29.09.2015. RTS, Beta

Na graničnom prelazu između Srbije i Makedonije Preševo–Tabanovci do 7. oktobra se sprovodi međunarodna operativna policijska akcija za otkrivanje trgovine ljudima tokom izbegličke krize.

Interpol stiže u Preševo

Uz policajce iz Srbije, u akciji "Koštana 2015" učestvuje i 18 policajaca iz Austrije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, kao i uz Evropola, rečeno je u Policijskoj upravi u Vranju, prenosi Beta.

"Policijska akcija 'Koštana 2015' nije fokusirana na migrante, već na suzbijanje kriminaliteta i kriminalnih radnji kojima se zarađuje veliki novac od migracija i izbeglica. Postoji i bezbednosni rizik jer u toku migracija imamo izbeglice, klasične ekonomske migrante, ali i kriminalce i teroriste", kazao je direktor Kancelarije ženevskog Centra za bezbednost, razvoj i vladavinu prava (DCAF) u Ljubljani Anton Travner na konferenciji za novinare u Vranju.

U operaciji učestvuju policije sedam zemalja u okviru programa prekogranične saradnje na osnovu sporazuma koji su ministri policije zemalja učesnica potpisali 2012. godine.

Predstavnik Evropola Rajner Špengler rekao je da Evropol očekuje da će policije zemalja koje učestvuju u akciji pojačati razmenu informacija kako bi dobili nove tragove radi suzbijanja kriminalnih grupa koje krijumčare migrante.

"Mi kao policijska agencija nismo fokusirani na migrante već na suzbijanje organizovanog kriminala", rekao je Rajner.

Zajednička akcija policija sedam zemalja organizovana je na delu "zelene granice" Srbije i Makedonije, kod graničnog prelaza Preševo–Tabanovce, kuda izbeglice sa Bliskog istoka preko Makedonije ulaze u Srbiju.

 


#   policija   Preševo   izbeglice   MUP RS   Milenko Božović     migranti   Interpol   Tabanovce   Akcija Koštana 2015   Uprava granične policije   Milenko Vukadinović   DKAF   policijska akcija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima