Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ispraćena sedma rotacija mirovnjaka u Liban

rssBookmark and Share

29.11.2015.

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ danas je održana svečanost povodom isprađaja kontigenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Ispraćena sedma rotacija mirovnjaka u Liban

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, predsednici niških gradskih opština, predstavnici verskih zajednica, kao i članovi porodica i prijatelji budućih mirovnjaka.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je komandiru pešadijske čete kapetanu Bošku Vasiljeviću i komandiru voda za zaštitu snaga poručnik Đorđu Okoliću uručio državne zastave Republike Srbije, a oni su obećali da će časno i odgovorno izvršavati sve dodeljene zadatke u skladu sa mandatom misije i da će dostojanstveno predstavljati Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Ministar odbrane je budućim mirovnjacima poželeo srećan put, vojničku sreću i uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnoj operaciji u Libanu podsećajući ih da zajednički rad u multinacionalnim operacijama znači biti ravnopravni partner u doprinosu poštovanja međunarodnog prava.

- Učešćem u misijama predstavljamo našu vojsku i domovinu i jačamo međunarodnu poziciju Republike Srbije. Upoznajte i poštujte kulturu i običaje drugih, a svojim delima pokažite kakvi ljudi žive u Srbiji i zašto je srpski vojnik cenjen svuda u svetu. Prenosite poruke mira i prijateljstva u svim situacijama i svim ljudima sa kojima dođete u kontakt. Vaš zadatak neće biti lak, jer rad u međunarodnom okruženju, daleko od svojih porodica, znači dosta odricanja i požrtvovanja. Tražim od vas da svoje dužnosti izvršavate časno, pošteno i odgovorno, uz maksimalno zalaganje. Vi morate da predstavite Vojsku Srbije na način koji joj dolikuje, rekao je ministar Gašić ističući da su naši vojnici u mirovnim misijama do sada ocenjivani sa najvišim ocenama, o čemu najbolje svedoče priznanja najvišljih predstavnika UN i država partnera sa kojima su neposredno izvršavali zadatke.

Ministar je istakao da od ove rotacije mirovnjaka očekuje da nastavi istim putem i da se vrate sa još boljim rezultatima,bogatiji za brojna iskustva, koja će, kao i njihovi prethodnici po povratku u jedinice podeliti sa svojim kolegama.

- Srpski vojnik je čestit, dobro obučen i može da odgovori i najkompleksnijim zadacima. Republika Srbija će još jednom potvrditi da je privržena idejama i ciljevima UN, časno i pošteno izvršavajući zadatke, koji su nam dodeljeni u cilju očuvanja mira u celom svetu, zaključio je ministar odbrane poručivši roditeljima, supružnicima i rodbini mirovnjaka da budu ponosni na naše čuvare mira.

Komandir čete kapetan Boško Vasiljević ističe da su pripadnici čete spremni da izvrše sve zadatke u sedmoj rotaciji Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN UNIFIL u Libanu, ističući da su ranija iskustva ugradili u sistem obuke, tako da je četa u potpunosti osposobljena i motivisana za izvršavanje zadataka.

Komandir voda potporučnik Bojan Maksimović izuzetno je zadovoljan stanjem obučenosti i odabranim ljudstvom i uverava da će njegova jedinica sve zadateke u misiji izvršpiti besprekorno.

U Republiku Liban sutra će krenuti 175 pripadnika pešadijske čete i voda za zaštitu snaga iz sastava Treće brigade Kopnene Vojske, štabni oficiri i pripadnici elementa za nacionalnu podršku na odgovorne dužnosti u sektoru „Istok“, a među njima se nalazi i devet pripadnica ženskog pola, od kojih je jedna na oficirskoj dužnosti.

Pešadijska četa, kojom komanduje kapetan Boško Vasiljević, izvršavaće zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga, predvođen poručnikom Đorđem Okolićem, delovati u okviru italijanskog kontigenta.

Ministarstvo odbrane


#   Bratislav Gašić   UN   Aleksandar Cvetković   Nebojša Vukadinović   Zoran Perišić   vojska   Ministarstvo odbrane   Ljubiša Diković   Milosav Simović   kasarna Knjaz Mihailo   mirovne snage   ispraćaj   Liban   Milisav Simović
@ProfdrPerisic @mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima