Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako rešti zagađenje Južne Morave

rssBookmark and Share

14.05.2013. Autor: AG.

Zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov izjavila je da je zagađenje Južne Morave kod tog grada veliki problem koji se mora rešavati na regionanom nivou.

Kako rešti zagađenje Južne Morave

Ona kaže da smeće dolazi u velikoj meri sa bujanovačke deponije koja je u neposrednoj blizini reke. Članovi kluba ekstremnih sportova iz Vranja "Ekstrim" snimili su krajem marta video zapis o zagadjenju Južne Morave kod Vranja pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže".

Na tom snimku vidi se da plastični čamac Odeljenja za vanredne situacije iz Vranja ne može da se probije rekom koja je zakrčena plastičnim flašama i drugim otpadom.

Taj deo reke čišćen je pre dve godine u akciji "Očistimo Srbiju" koja je organizovana nakon objavljivanja prvog video zapisa kluba "Ekstrim" pod nazivom "Tužna Morava".

Na tom zapisu se takodje videlo da čamac pokušava da plovi rekom čija se voda ne vidi od plastičnih flaša, dok sa grana drveća na obalama vise najlon kese i drugo smeće.

Bojana Veličkov je za agenciju Beta izjavila da "onog momenta kada pada kiša i kada Južna Morava nadodje, voda povuče smeće sa deponije kod Bujanovca kada se i stvore zagušenja na reci".

"Grad je postavio kontejnere u selima koja se nalaze duž Južne Morave, a smeće koje završi u reci dolazi u najvećoj meri iz Bujanovca i zato je to problem koji mora da se rešava na regionalnom nivou. Takodje, upravljanje vodama je u nadležnosti Srbijavoda, a ne grada", kazala je ona.

Veličkovljeva je navela da za rešenje još jednog velikog ekološkog problema na teritoriji Vranja - Aleksandrovačkog jezera, grad očekuje pomoć od nadležnih ministarstava, jer sanacija jezera u kome su sve ribe krajem prošle godine uginule zbog toksina koje prilikom izumiranja luče modro-zelene alge koje su se pojavile u jezeru daleko premašuje sredstva kojima grad raspolaže.

"Očekujemo da do kraja maja bude završen projektni zadatak za sanaciju Aleksandrovačkog jezera koji radi Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu i Institut 'Jaroslav Černi' iz Beograda nakon čega ćemo moći i da se obratimo nadležnim ministarstvima za pomoć u finansiranju njegovog izvodjenja", rekla je Bojana Veličkov.

Prema rečima zamenice gradonačelnika Vranja iz Aleksandrovačkog jezera, koje je veštačkog porekla, treba ispustiti vodu da bi se ponovo očistilo njegovo dno, ali pre ispuštanja voda mora da se tretira i očisti od modro-zelenih algi da se njihove spore ne bi prenele dalje.

Prilikom sanacije Aleksandrovačkog jezera pre dve godine, koja je koštala milion evra, voda jezera je bila ispuštena, a njegovo dno čišćeno od mulja.

To se, medjutim, pokazalo kao neuspešno, jer su se vrlo brzo posle čišćenja ponovo pojavile modro-zelene alge koje su pre čišćenja više puta uzrokovale pomor riba, a u jezeru se tokom leta pojavila i bakterija ešerihija koli.


#   Bojana Veličkov   Južna Morava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima