Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko će poneti titulu trinaestog „Bogojavljenskog viteza“?

rssBookmark and Share

Niš 16.01.2019. Južna Srbija Info

Gradska opština Medijana i ove godine, po 13. put, u saradnji sa Niškom eparhijom organizuje tradicionalnu manifestaciju “PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST”, u subotu, 19. januara 2019. godine sa početkom u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Ko će poneti titulu trinaestog „Bogojavljenskog viteza“?

Plivaće 20 kandidata od kojih jedna pripadnica lepšeg pola, Mima Stanković, koja ima 25 godina.

Najmlađi plivač ima 20 godina, najstariji 49. Uslov za plivanje je zdravstveni pregled koji plivači moraju da prođu neposredno pred takmičenje.

Nadmetanjem plivača za Bogojavljenski krst  nastavlja se negovanje pravoslavne tradicije i običaja u našem gradu, a koje je Gradska opština Medijana obnovila 2007. godine nakon prekida od skoro sedamdeset godina. Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje se praznuje i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Za ovaj praznik vezani su i mnogi narodni običaji ukorenjeni u našoj pravoslavnoj tradiciji.

Ovaj praznik i plivanje za bogojavljenski krst simbolizuju, između ostalog, život, čvrstinu duha, volje, telesne snage i hrabrosti.

Svi takmičari biće darivani zlatnim krstićem, dok će pobednik biti proglašen “BOGOJAVLjENSKIM VITEZOM”.

Na poklon dobija Časni krst, zlatni lančić sa krstom, lovorov venac i novčanu nagradu.

Pozivamo građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju Bogojavljensko plivanje, 19.1.2019.u 12 časova, na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   bogojavljenje   časni krst   Niška eparhija   plivanje za Bogojavljenski krst   Čair SC   Gradska opština   zdravstveni pregled
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima