Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Konstituisana Gradska zajednica opština

rssBookmark and Share

Niš 10.12.2010.

U Nišu je konstituisana Gradska zajednica opština, koju čine Grad Niš i opštine Gadžin Han, Merošina, Ražanj i Svrljig čiji je cilj udruživanje, povezivanje, planiranje i usklađivanje daljeg razvoja.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da je konstituisanje Gradske zajednice opština konkretan korak u zajedničkom nastupu pred republičkim institucijama i pred potencijalnim investitorima i dodao da ovakav oblik udruživanja ima podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić rekao je da je ovakav vid udruživanja odgovor sa juga Srbije na centralizaciju, beogradizaciju i metropolizaciju, da je u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

On je kazao da to nije oblik administartivne decentralizacije već forma rešavanja zajedničkih infrastrukturnih problema i forma saradnje u različitim oblastima društvenog života.

Predsednici opština koje su pristupile Gradske zajednice opština ocenili su da će svoje interese uspešnije ostvarivati udruženi oko jednog regionalnog centra kao što je Niš.

Ovakav oblik istovremeno nije pandan statističkim regionima, a kao specifičan oblik povezivanja on će doprineti ostvarivanju političkog i ekonomskog policentrizma, uticaće na demetropolizaciju, debeogradizaciju i decentralizaciju, ocenjeno je na sastanku.

Gradska zajednica opština neće imati pravni subjektivitet, fiskalni i finansijski suverenitet i neće iziskivati ni dodatne troškove niti postojanje nove administracije a odluke neće biti usvajane preglasavanjem, već konsenzusom.

 

Komentara: 0


#   Niš   Ražanj   opština   Merošina   Svrljig   Gadžin Han   Miloš Simonović   Mile Ilić
@


 


[ Dodaj komentar ]