Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krizni štab zaseda danas - neke zemlje u regionu proglašavaju kraj epidemije

Bookmark and Share

14.06.2021. RTS, Južna Srbija Info

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 714.891 osobe, a zabeležena su 6.962 smrtna slučaja, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Krizni štab zaseda danas u 16.30.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Slovenija sutra proglašava kraj epidemije, neke mere ostaju

Slovenija je danas potvrdila 24 nova slučaja korone, što je najniži broj dnevno zabeležen od kraja avgusta prošle godine.

Kako je prenela agencija STA, stopa zaražavanja je samo 2,3 odsto, a urađeno je nešto preko 1.000 pi-si-ar testova.

Broj hospitalizovanih osoba danas iznosi 134, dok je njih 42 na intenzivnoj nezi.

Dve osobe su juče preminule od posledica koronavirusa, pa sada ukupan broj smrtnih slučajeva u Sloveniji iznosi 4.722 od početka pandemije, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Kako je prenela agencija Hina, zbog ovakvih rezultata Slovenija će sutra proglasiti kraj epidemije, ali će neke mere ipak ostati na snazi.

Lončar: Popuštanje koliko može, nećemo u korist svoje štete

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je reč o koronavirusu. 

Lončar je rekao, uoči sednice Kriznog štaba, da će nadležni koliko mogu izaći u susret u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

"Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret - izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih", rekao je Lončar novinarima na primopredaji ambulantih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiju, donacije SAD.

Lončar je ukazao da su mladi ozbiljni prenosioci virusa, a nema dovoljno vakcinisanih, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera.

"Mladi to nisu najozbiljnije shvatili. A, ako popuštamo mere, one će ići u korist mladih, koji su željni druženja i izlazaka, i ukoliko nisu vakcinisani, to je stanje koje može da dovede da u jednom tretnutku situacija više ne bude pod kontrolom", rekao je Lončar.

On je još jednom apelovao na sve, a posebno na mlade, da se vakcinišu, jer su vakcine bezbedne i pomažu, o čemu, kaže, govori nauka i činjenice. 


#   epidemija   Zlatibor Lončar   privremene mere   Slovenija   Koronavirus   kovid vakcina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima