Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuršumlija: Vrati dug, ili ode kuća

rssBookmark and Share

18.07.2013. Izvor: Novosti

Vlasnici privatnih radnji tvrde da su obmanuti pri podizanju kredita u banci. Za kredit od 27.000 evra mora da vrati 48.000 evra duga, glavnice i kamate.

Kuršumlija: Vrati dug, ili ode kuća

Mada je pre pet godina podigao kredit od 27.000 evra, od kojih je u međuvremenu otplatio 24.000, vlasnik fotografske radnje R. S. kaže da mu je zbog kašnjenja sa uplatama nekoliko rata iz banke stigla opomena po kojoj mora da izmiri 48.000 evra ili mu sledi zaplena imovine. Kredit je, ističe, podigao na osnovu preporuke agenta banke, koga je lično poznavao i verovao da se zadužuje po povoljnim uslovim, pišu Novosti.

- Kredit sam podigao da bih sinu zaposlenom u našoj radnji nabavio mašine za razvijanje slika. U međuvremenu je stupio na snagu zakon kojim nam se zabranjuje izrada fotografija za lična dokumenta, zbog čega je posao opao, tako da nismo mogli da na vreme otplaćujemo rate - objašnjava R. S. - Sa otplatom smo počeli da kasnimo kad je rata porasla sa 507 na 570 evra. Nastavili smo sa uplatama, kada je došlo upozorenje od banke, kao da ništa nismo otplatili.

Na opomenu činovnice iz banke da im posle sudske presude sledi zaplena kuće, R. S. je pitao može li sam da je proda, na šta je usledio negativan odgovor.

- Zbog opomene da moram da otplatim gotovo duplu sumu, jednostavno, ne mogu ni da spavam - kaže R. S., koji s grupom sugrađana, mahom vlasnika privatnih radnji ili njihovih rođaka, najavljuje odlazak pred Vladu Srbije.

Njih desetak spremno je i da stupi u štrajk glađu, kako bi skrenuli pažnju na problem s kojim su suočeni, zabrinuti za egzistenciju porodica.

I Ž. S. (72) pre tri godine je bio žirant sinu...

- Sin koji je suvlasnik jedne radnje podigao je s kolegom oko dva miliona dinara. Otplaćivao je rate uredno, a potom obavezu preuzeo kolega, koji zbog manjka posla nije uspeo da izmiri nekoliko poslednjih rata. Međutim, meni je nedavno stiglo upozorenje, odnosno zabrana iz katastra da ne mogu da otuđujem imovinu, jer je ona sada u vlasništvu banke - priča ovaj vidno uznemireni čovek koji strepi za kuću od oko 100 kvadrata i imanje.

ISTI AGENT

DESETAK sagovornika suočenih sa problemima otplate ističu da su kredit podigli, jer ih je kontaktirao isti agent banke, koji je, inače, iz Kuršumlije. On je u međuvremenu kupio stan i auto.


#   štrajk glađu
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima