Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Najsavremeniji sistem za nadzor i vodosnabdevanje na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Leskovac 15.03.2017. Južna Srbija Info

Zahvaljujući velikoj investiciji leskovačkog Vodovoda, Fabrika vode u Gorini dobila je savremen sistem za nadzor i kontrolu vodosnabdevanja.

Leskovac: Najsavremeniji sistem za nadzor i vodosnabdevanje na jugu Srbije

Reč je o takozvanom veb-skada sistemu, vrednom blizu 100.000 evra, jedinstven na jugu Srbije, koji omogućava praćenje celokupnog sistema vodosnabdevanja od Akumulacije Barje do krajnjih potrošača u selima Petrovac, Mrštane, Turekovac i Bogojevce.

Postojeći sistem u ovoj fabrici imao je samo mogućnost nadzora. Sada, sa integrisanjem novog skada sistema postoji i mogućnost daljinskog upravljanja i praćenja protoka vode, nivoa vode u rezervoarima, rada pumpnih stanica Hisar, Narodni front i Fruškogorska koje prepumpavaju vodu u više delove grada, omogućava merenje pritiska u udaljenim tačkama vodovodne mreže, merenje protoka na pravcu Pečenjevce, sistetm alarmne zaštite bunara i trafostanice i drguo.

Direktorka JKP "Vovodov" Kosara Ilić rekla je da je ovaj sistem pre dva meseca uspešno testiran i da se pokazao efikasnim u periodu ledenih dana došlo do zastoja u radu jedne važne pump.

-  Za manje od sat vremena naša ekipa je, zahvaljujući mogućnosti daljinskog praćenja, intervenisala na terenu i uspela da stabilizuje sistem, bez da građani osete pad pritiska, istakla je  Kosara Ilić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je danas da su lokalna samouprava i Vodovod pre dve godine u ovoj fabrici finansirali opremanje fizičko-hemijske laboratorije i najsavremenijih mikroskopa za sve potrebne analize vode i kazao da će instaliranje najsavremenijeg SKADA sistema omogućiti brže uočavanje eventualnih problema u vodovodnom sistemu i pravovremeno reagovanje, i tako doprineti još kvalitetnijem vodosnabdevanju naših sugrađana.

On je istakao da u ostvareni značajni pomaci u ostvarenju tog cilja, od toga da je od nekadašnjeg gubitaša Vodovod postao uspešno javno preduzeće, da je rekonstruisano preko 20 kilometara vodovodne mreže, da je izgrađeno 8 kilometara severnog kraka vodovoda prema Brestovcu i da se privodi kraju rekonstrukcija zapadnog cevovoda. Gradonačelnik Cvetanović najavio je da će i u ovoj godini lokalna samouprava nastaviti sa ambicioznim planovima i da će samo ove godine u rekonstrukciju stare vodovodne mreže biti uloženo 1,7 miliona evra, što će omogućiti da nove vodovodne cevi stignu u 36 ulica u gradu.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   video nadzor   vodosnabdevanje   lokalna samouprava   Kosara Ilić   JKP Vodovod Leskovac   Fabrika vode Gorina
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima