Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac postaje prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za prečišćavanje otpadanih voda

rssBookmark and Share

Leskovac 05.07.2019. Južna Srbija Info

Završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Grada Leskovca - Leskovac će postati prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu.

Leskovac postaje prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za prečišćavanje otpadanih voda

Danas je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivunom obišao radove na izgradnji druge faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno izgradnja objekata linije mulja na gradilištu u Bogojevcu.

Nakon toga gradonačelnik Cvetanović i ministar Trivan obišli su objekte na izgradnji prve faze CPPOV.

„Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca sadrži tri komponente: Izgradnju kolektora, vrednosti 460 miliona dinara i dužine 5150 metara, gde su operativni radovi započeti 26. juna tekuće godine; Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (obe faze, liniju vode i liniju mulja), i proširenje kanalizacione mreže putem ORIO projekta, koje će biti sprovedeno u 16 naseljenih mesta i sa 8 miliona evra finansirano od strane Vlade Kraljevine Holandije,“ – kazao je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

„Kako bismo zaokružili proces, sadejstvom Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, pristupili smo realizaciji druge faze projekta koja podrazumeva izgradnju linije mulja i anaerobne digestije. Projektovanje je započeto septembra 2017. godine, a nakon dobijanja građevinske dozvole aprila tekuće godine, ovo gradilište, otvoreno je 6. juna i trenutno se vrši iskop dva najveća objekta na gradilištu, dva digestora u kojima će se vršiti anaerobna digestija mulja. Radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i njihova vrednost je oko 4,2 miliona evra,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

„Lepe i moderne Srbije nema bez zdrave i čiste životne sredine, mi koji se bavimo time, mi živimo taj život. Danas sam jako srećan što mogu da prikažem zajedno sa gradonačelnikom to kako Srbija u bliskoj budućnosti može da izgleda.

Mi smo uz pomoć implementacione jedinice i uz pomoć gradonačelnika i čitavog tima ljudi koje predvodi zaista došli praktično do kraja. Najteži deo posla je praktično iza nas,“ – kazao je ministar Trivan.

„Ovo je početak kraja realizacije ovog projekta. Vrlo sam srećan što sam ovde, jer ovo je na neki način ostvarenje našeg sna. Svi koji se bavimo životnom sredinom i koji volimo Srbiju znamo da je prerada otpadnih voda najvažnija tačka na kojoj krećete da rešavate sva pitanja zaštite životne sredine. Zahvalnost svima koji su učestvovali na ovom projektu,“ – dodao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   kolektor   prečišćavanje   Goran Trivan   Ministarstvo zaštite životne sredine   Fabrika otpadne vode
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima