Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani blokirali fabriku

rssBookmark and Share

Pirot 07.04.2014. Blic

Ulaz u fabriku hemijskih proizvoda “Biogor” u Belom Polju pored Pirota blokiralo je nekoliko desetina meštana. Oni tvrde da se iz fabrike ispuštaju opasna isparenja od kojih ne može da se diše.

Meštani blokirali fabriku

Vlasnik fabrike Slobodan Vekić demantuje tvrdnje meštana i kaže da poseduje obimnu dokumentaciju akreditovanih institucija da nema zagađenja okoline.

- Ne branimo mu da radi, ali tražimo da izbaci hemikalije koje imaju izuzetno jaka isparenja od kojih ne može da se diše i peče nos, grlo, usta. Ljudi pate od alergija. Deset dana sam bila u bolnici. Isparenja se posebno osećaju noću zbog čega ne može da se spava - kaže meštanka Zorica Tošić, koja dodaje da ima slučajeva ugunuća domaćin životinja.

Njen suprug Milorad dodaje da najviše isparenja ispuštaju iz fabrike tokom noći.

- Preko dana zovemo inspekcije, pa je zbog toga fabrika najaktivnija tokom noći i vikendom kada ne rade inspekcije. Zaista je alarmantna situacija - kaže Milorad.

Vlasnik Vekić kaže da je Institut “21. januar” iz Niša uzorkovao vodu iz Nišave.

- Rezultati pokazuju da tvrdnje meštana ne stoje odnosno da nema zagađenja reke. Angažovali smo i kuću “Zaštita” iz Beograda koja je uzela uzorke vazduha i čekamo rezultate da vidimo da li ima zagađenja. Dobili smo i rešenje da prestanemo sa radom vikendom, pa fabrika od petka od podneva ne radi i mi to rešenje poštujemo. Zbog toga sam sa radnicima morao da potpišem sporazume o prekidu radnog odnosa. Već od sutra ćemo pokrenuti zakonske procedure da zaštitimo svoje interese - kaže Vekić.


#   Pirot   protest   blokada   fabrika   meštani   Belo Polje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima