Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar Obrazovanja otvorio „Roštiljijadu“

rssBookmark and Share

28.08.2012. Autor : T.Stevanović

„Leskovačka „Roštiljijada“ je uz „Egzit“ i „Sabor u Guči“ veliki srpski brend.Ovo je prilika da se jug Srbije bolje predstavi domaćoj i svetskoj javnposti,ali i prilika za njegov svestrani razvoj ...“ ,istakao je između ostalog ministar prosvete u Vladi Srbije dr Žarko Obradović na centralnoj svečanosti otvaranja „Roštiljijade“ na leskovačkom trgu „Široka čaršija“ u večeri 27.avgusta, pred oko deseetak hiljada okupljenih posetilaca.

Ministar Obrazovanja otvorio „Roštiljijadu“

Leskovačka „Roštiljijada“ održava se 23 put u organizaciji Turističke organizacije Leskovca- TOL-a. Organizatori iz TOL-a očekuju da ovaj nesvakidašnji i najveći balkanski sajam roštilja poseti oko 600 hiljada ljubitelja dobrog zalogaja koji će kako se očekuje pojesti i popiti nekoliko prepunih vagona roštilja i domaće kapljice.

       

Na dve pozornice montirane na centralnom gradskom trgu  okružene sa šesdesetak povećih štanodova i bašti roštiljdžija nastupiće brojne estradne zvezde. Na otvaranju Roštiljijade, uoči  praznika Velikie Gospojine, nastupili su grupa „Amajlija“, Duvački orkestar Krsitijana Azrovića lidera sabora iz Guče, KUD“Lemind“ izLeskovca  kao i Vlatko Stefanovski sa svojim orkestrom.

      

Drugi dan Roštiljijade u muzičkom delu rezervisan je Anu Bekutu i orkestar Miše Mijatovića, muzičko-plesnu grupu „Superstar“ i duvački orkestar Novice Anđelkovića –Macole. U  sredu  29.agusta na maloj pozornici sviraće bleh orkestar Miroslava Stamenkovića Mikija,a na centralnoj pozornici nastupiće KUD“Panče Pešev“ iz Kumanova-Makedoija,i grupe „Kerber“ i „Difuzna refleksija“.

 

U četvrtak takmičiće se roštiljdžije u pravljenju pljeskavice na otvorenom prostoru pred pozornicom a goste će u isto vreme uveseljavati duvački orkestar Isidora Zećirovića.Toga dana praviće se i “Pljeskavica za Ginisa“ u okviru memorijla „Novica Stanković-Šaponja.  Novica Stanković je bio prvi pobednik Roštiljijade,pre 23 godine, i priznati roštilj- majstor na prostorima bivše SFRJ,koji je nažalost poginuo tokomratnih dešavanja na Kosmetu 1999.godine u naletu Nato-avijacije.

 

Nakon memorijlnog takmičenja roštiljdžija na velikoj pozornici leskovačke „Roštiljijade“ nmastupiće svojim mini-koncertom Ivan Plavšić,grupa „Sakrament“ i estradni solista Saša Matić. Poslednjeg radnog dana ove sedmice u petak 31.avgusta takmičiće se učenici ugostiteljskih škola Srbije u restoranu leskovačke kuvarske škole u pripremanju jelasaroštilja,a biće organizovano i takmičenje za gran-pri Roštiljijade“Pravljenje najveće pljeskavice iz ruke“,uz istovremenu muziku lokalnih duvačkih orkestra,i nastupe VIS-„Rap“, i Bilje Krstić i njenog „Bistrika“.

     

Noive „Zvezde Granda“  na leskovačkoj „Širokoj čaršiji“ zapevaće u subotu 1.septembra a nakon koncerta  rok-grupe „Viva-Bend“. U nedelju je zatvaranje manifestacije  koja ima svoj prateći proigram:stalnu postavku  vezanu za roštiljijadu u ovdašnjem Narodnom muzeju,promociju  brenda „Leskovački domaći ajvar“ kao i okrugli sto na temu“Organska proizvodnja kao preduslov zdrave hrane“ u okviru struke ovdašnje Regionalne privredne komore.Roštiljijadu prati i istoimena likovna kolonija, veliki međunarodni košarkaški turnir u organizaciji košarkaške „Aktavis-akademije“ iz Leskovca.

      

Ovvogodišnju 23.- leskovačku Roštiljijadu prati veliki broj sponzora domaćih i inostranih, soibziorom da se je ona danima reklamirana u većim gradovima Srbije i zemaljama u okruženju.

     

Finalna takmičenja majstora roštilja za svoje gledaoce direkno prenose par makedenskih teelevizija i jedna iz susedne Bugarske, kao i sve lokalne, a kako mi pouzdano saznajemo: u organizaciji TOL-a za ovu manifestaciju čiji su pokroivitelji Vlada Republike Srbijei Grad Leskovac  akreditovan je do sada najveći broj noovinara.


#   Vlada Republike Srbije   Zvezde Granda   Saša Matić   ministar   Vlatko Stefanovski   likovna kolonija   okrugli sto   organska proizvodnja   Novica Stanković
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima