Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mitropolit Amfilohije podržava politiku sile i mržnje

rssBookmark and Share

16.10.2010. Stefan Radović

Mitropolit Amfilohije podržava politiku sile i mržnje

Koalicija protiv diskriminacije najoštrije osuđuje najnoviju izjavu Mitropolita Amfilohija Radovića koja predstavlja najgrublji govor mržnje uperen prema pripadnicima LGBT populacije, a u isto vreme i pravdanje i otvoreno stavljanje na stranu huligana i nasilnika,kažu iz LGBT-a.

Obraćajući se okupljenima u selu Klinci kod Luštice, Mitropolit Radović je 11. oktobra 2010.godine, između ostalog, nazvao LGBT osobe „smradom sodomskim“, te ih okarakterisao kao „obezbožene i nastrane“ i izjavio da su LGBT osobe „kuga, te pošast sodomska''stoji u saopštenju ove organizacije iz koje dodaju da je Mitropolit Radović vrlo otvoreno pokušao da opravda nasilje koje su počinili pripadnici desničarskih, kvazi-navijačkih i klerofašističkih udruženja na dan održavanja Parade ponosa, ali i indirektno podržao i najavio buduće slične akcije nasilja.

Umesto da kao predstavnik Crkve i verski poglavar poziva na mir i ljubav - Mitropolit Radović, i to ne prvi put, najotvorenije zagovara i podržava politiku sile i mržnje, te direktno poziva na agresiju i vršenje diskriminacije.

Zbog pomenutih izjava, jedna od članica Koalicije protiv diskirminacije, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, podnela je juče pritužbu Poverenici za ravnopravnost, a u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, te je uputila poziv Sinodu Srpske pravoslavne crkve da se javno ogradi od izjava Mitropolita Radovića, člana Sinoda.

Naglašavamo da je Srpska pravoslavna crkva neposredno pred Paradu ponosa eksplicitno pozvala na uzdržavanje od svakog nasilja, te s toga smatramo da izjava Mitropolita Radovića izražava njegov lični stav mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima LGBT populacije. Imajući ovo u vidu, smatramo da je logičan i jedini odgovoran potez Srpske pravoslavne crkve taj da se najotvorenije ogradi od svega izrečenog od strane jednog od članova Svetog sinoda, Mitropolita Radovića-Stoji u saopštenju LGBT organizacije koje je dostavljeno našoj informativnoj redakciji.

Podsećamo da je u nedelju tokom održavanja Parade ponosa u nasilničkim akcijama i nemirima povređeno više od sto policijaca i jedan učesnik Parade, ali i da su napadnute brojne institucije i lokacije, a da je centar Beograda bio razrušen.

Kako nam je rečeno koalicija protiv diskriminacije takođe zahteva zadržavanje u pritvoru svih uhapšenih povodom nasilja koje se desilo 10. oktobra, brzo privođenje i hapšenje svih nasilnika koji su još uvek na slobodi.

 

JEDNA OD SPORNIH IZJAVA

„Budite uvereni da je to predukazanje propasti hrišćanskih naroda. Bog će znati kad će udariti Svojim bičem i opomenom, ali se to već polako priprema. Ne mogu se graditi ljudi, narodi, kulture i države na gadosti, nečistoti i smradu, na bezbožništvu.”

Komentara: 0


#   fudbal   navijači   ljudska prava   Srpska pravoslavna crkva
@


 


[ Dodaj komentar ]