Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proširenje kapaciteta aerodroma "Konstantin Veliki": Prvi putnici iz nove terminalne zgrade kreću na svoje letove već od 1. jula

rssBookmark and Share

Niš 19.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Danas je, na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", svečano potpisan ugovor koji označava početak jednog od najznačajnijih projekata u modernizaciji aerodromske infrastrukture u Srbiji. Nova terminalna zgrada spremna za otvaranje 1. jula ove godine.

Proširenje kapaciteta aerodroma "Konstantin Veliki": Prvi putnici iz nove terminalne zgrade kreću na svoje letove već od 1. jula

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zajedno sa kineskom kompanijom "Šandong" potpisalo je ugovor vredan 16 miliona evra, koji će transformisati niški aerodrom u savremeno čvorište vazdušnog saobraćaja.

Prema rečima ministra Gorana Vesića, radovi na pristupnim saobraćajnicama aerodroma će biti završeni na vreme, kako bi nova terminalna zgrada bila spremna za otvaranje 1. jula ove godine.

Direktor "Aerodroma Srbije", Mihajlo Zdravković, izjavio je danas da su u toku završni radovi, posebno na dovođenju energetske i toplovodne mreže do objekta.

"Danas se u ovoj zgradi ugrađuje specifična aerodromska oprema vredna 600 miliona dinara. Sve to biće gotovo u toku leta, kad se nadamo da će naši novi partneri iz 'Šandong grupacije' završiti izgradnju neophodne infrastrukture kako bi zgrada mogla da primi prve putnike", izjavio je Zdravković.

U sklopu ovog ambicioznog projekta, kineska kompanija će izgraditi 1.976 metara interne saobraćajnice, oko tri kilometra atmosferske kanalizacije, 1.124 metra cevi za fekalnu kanalizaciju i 4.800 metara vodovodnih cevi. Osim toga, aerodrom će biti povezan na gradsku kolektorsku mrežu, a dodatno će biti postavljeno pet punjača za električna vozila.

Ove promene neće samo poboljšati infrastrukturu aerodroma, već će značajno proširiti i njegove kapacitete. Kapacitet robno-carinskog terminala će biti gotovo udvostručen, sa 49 na 103 kamiona, dok će broj parking mesta biti povećan sa 173 na impresivnih 580. Osim toga, nova trafo-stanica će biti izgrađena kako bi podržala ovu modernizaciju.

Uz sve tehničke inovacije, projektom je predviđeno i uređenje oko 54.000 kvadratnih metara od ukupnog prostora od oko 80.000 kvadratnih metara. Nova zelena površina će biti opremljena modernim zalivnim sistemom, a 200 novih sadnica će dodatno doprineti estetici aerodroma.

Ovaj projekat ne samo da će unaprediti iskustvo putnika, već će i doprineti ekonomskom rastu regiona, otvarajući nove mogućnosti za turizam i privlačenje investicija.

Očekuje se da će modernizovani Aerodrom postati ključna tačka povezivanja Srbije sa svetom, obezbeđujući efikasniji i udobniji vazdušni transport za sve koji koriste usluge ovog aerodroma.

 

 

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Mihajlo Zdravković   rekonstrukcija   Kina   aerodrom Konstantin Veliki   Goran Vesić   Šandong kompanija
#GradonacelnicaN @NisAirport @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima