Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Muslimani danas slave Kurban bajram

rssBookmark and Share

Niš 20.07.2021. Južna Srbija Info

Kurban ili Hadži bajram je drugi od dva verska praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta. Redakcija portala Južna Srbija Info čestita praznik svim vernicima islamske veroispovesti.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Još se naziva se i Hadži-bajram jer tokom njega veliki broj vernika obavlja Hadž, jednu od pet osnovnih islamskih dužnosti. 

On predstavlja poštovanje volje Ibrahima da žrtvuje svoga sina, kao čin pokornosti Božijoj volji, prije nego što je Bog intervenisao preko svog anđela Džibrila, koji ga je obavestio da je žrtva već primljena.

Meso žrtvovane životinje se deli na tri dela. Porodica zadržava jednu trećinu; drugu trećinu daju rodbini, prijateljima i komšijama; treća trećina se daje siromašnima i ugroženima.

U lunarnom islamskom kalendaru, Kurban-bajram počinje deseti dan meseca Zu el Hidža i traje četiri dana. U međunarodnom (gregorijanskom) kalendaru, dani variraju od godine do godine, pomerajući se jedanaest dana ranije svake godine.

Kurban-bajram je posljednji od dva bajramska praznika, dok je prvi Ramazanski bajram. Osnova za praznovanje Kurban-bajrama dolazi iz 196. ajeta iz sure El Bekara, druge najduže sure u Kuranu. Reč „bajram” se javlja i u suri El Mejda, petoj suri u Kuranu, i znači „svečani praznik”.

Muslimani u Nišu tradicionalno proslavljaju praznik molitvom u Islam Aginoj džamiji i u svojim domovima deleći darove sa najbližima.


#   Niš   Muslimani   džamija   Džamija Islam-age Hadrovića   Kurban-bajram   islam
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima