Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nastava u školama odvija se normalno

rssBookmark and Share

13.12.2012. Autor: Rts

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da sve škole u Srbiji normalno rade.

Nastava u školama odvija se normalno
"Juče pre podne je situacija bila lošija, 12 matičnih i 86 područnih škola nije radilo, dok po podne nisu radile tri matične i 20 područnih škola", podsetio je Obradović.

Govoreći o projektu "Škola bez nasilja", Obradović je rekao da se nasilje u školama ozbiljno istražuje od 2005. godine, da je nesporno da ono postoji u različitim oblicima i da je naša prednost i hrabrost što smo se upustili u borbu sa tim problemom.

Tema nasilja u školama je, kako je istakao, pokrenuta u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku javnosti koja pomaže da se ono smanji.

"Pitanje je da li ga možemo iskoreniti u potpunosti, s obzirom na dijapazon oblika nasilja koje se javlja. Zahvaljujući saradnji sa UNICEF-om, napravili smo mnogo dobrih stvari i objektivno smanjili nasilje u školama u kojima ono postoji", podsetio je Obradović.

Ministar je naveo da postoje sredine gde je učestalo nasilje i da se mora videti šta je razlog tome i najavio četvrtu konferenciju "Škola bez nasilja" koja će danas biti održana i na kojoj će 24 škole biti promovisane kao deo škola koje se uspešno bore sa nasiljem.

Obradović je podsetio da je u decembru prošle godine promovisan SOS telefon "od kada je svima u Srbiji jasno da nijedan slučaj vršnjačkog nasilja neće biti tolerisan u školama i neće ostati van očiju javnosti".

Na osnovu izveštaja i saveta roditelja, dodao je Obradović, došlo se do saznanja da se neki slučajevi vršnajčkog nasilja "drže ispod tepiha", a razlog za to je što su se zaposleni u školama plašili za ugled škole i da će neko snositi posledice što nije reagovao na vreme.

Od prošle godine je na SOS telefon, naveo je ministar, primljeno 1.496 poziva, a najčešće se javljaju roditelji (70 odsto poziva), koji prijavljuju da se najviše nasilja javlja za vreme odmora kada se nađu deca iz različitih razreda.

Obradović je naveo i da je naš obrazovni sistem veoma veliki, da ima mnogo đaka i da postoji hipotetička mogućnost da dođe do nasilja, ali da se ponekada "pojedinačni slučajevi pokušavaju nametnuti kao odraz obrazovanja u celom sistemu", što nije slučaj.

Ministar prosvete govorio je i o rezultatima nedavno objavljenog Tims istraživanja koje služi kao ocena kvaliteta obrazovnog sistema, a u kome su učenici četvrtog razreda pokazali iznad prosečne rezultate u matematici i prirodnim naukama.

"Videćemo šta je sve uslovilo takve rezultate. Dobro je što su učenici četvrtog razreda pokazali odlično znanje", naglasio je Obradović.

On je napomenuo da je to dobra osnova i da će se videti da li je slabiji rezultat osmog razreda od prethodnih godina zbog predmetne nastave, drugačije atmosfere, nastavnih planova.

Prošle godine su, podsetio je ministar, i PISA testovi pokazali napredak Srbije, koja je, u okviru čitalačke pismenosti, postigla 40 poena više, matematičke osam, a fizičke pismenosti sedam poena više.


Komentara: 0


#   ministar
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima