Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nekadašnji niški "biskup" ide u Rim

rssBookmark and Share

12.08.2014. Tanjug / Južna Srbija Info

Patrijarh prihvatio poziv da poseti papu Franju

Nekadašnji niški "biskup" ide u Rim

Zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom Dnevniku da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu poseti papu Franju i otkrio da su crkvena vlada i poglavar SPC prihvatili taj poziv.

„I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja“, rekao je biskup dr Ladislav Nemet.

Komentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejeva poseta Vatikanu „bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu“.

Portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a „među njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme“.


#   SPC   Patrijarh Irinej   Rim
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima