Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Godišnjica oslobođenja u Prvom svetkom ratu

rssBookmark and Share

Niš 12.10.2021. Južna Srbija Info

Danas je polaganjem venaca na Spomenik vojvodi Petru Bojoviću obeležena je godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetkom ratu.

Niš: Godišnjica oslobođenja u Prvom svetkom ratu

Venac je položila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa zamenicom Dušicom Davidović i gradskim većnikom Miroslavom Đokićem.

Vence su položile delegacije Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, predstavnici Rusko-srpskog humanitarnog centra, delegacije gradskih opština Palilule, Niške Banje i Panteleja, predstavnici niških udrženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i potomci.

O Nišu kao ratnoj prestonici u Velikom ratu i oslobođenju grada govorio je istoričar Dušan Andrejić.

Prisutnima se obratio Branislav Bojović, potomak vojvode Petra Bojovića, koji je rekao „da je došlo vreme kada se uloga vojvode Petra Bojovića stavlja na mesto koje mu u istoriji pripada“.

Pripadnici Vojske Srbije, Regionalni centar Ministarstva odbrane promovisali su uslove za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Niš je oslobođen 12.oktobra 1918. godine kada su u grad umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Od jula 1914. godine do oktobra 1915. godine Niš je bio ratna prestonica, sedište Vlade i Narodne skupštine Srbije.


#   Niš   Dragana Sotirovski   prvi svetski rat   veliki rat   Dan oslobođenja   Petar Bojović
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima