Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš:Odata pošta žrtvama bombardovanja

rssBookmark and Share

24.03.2013. Autor: Ljiljana.T

Polaganjem venaca na spomen obeležja u Nišu, počasnom paljbom i pomenom, odata je pošta žrtvama bombardovanja NATO, u kojem je poginulo 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Niš:Odata pošta žrtvama bombardovanja

Vence su na spomen obeležja položile delegacije grada, Vojske Srbije, policije, Nišavskog upravnog okruga, delegacije organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i rodbina poginulih i prijatelji.

Pomen žrtvama bombardovanja služili su sveštenici niške eparhije. Sirene koje su označavale dolazak aviona NATO oglasile su se, počev od 24. marta, pa do kraja vazdušne kampanje, ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću, što je oko 70 odsto ukupnog vremena.

Niš je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Na grad su tokom vazdušne kampanje ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila.

Samo 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi poginulo je 15 Nišlija, a više desetina bilo je ranjeno.Gađana je Gradska pijaca, kvart pored zgrade Univerziteta u Nišu, Klinički centar sa okolinom i Čair.


#   pošta   Klinički centar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima