Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Okrugli sto ''Vršnjačko nasilje u niškim i vidinskim školama''

rssBookmark and Share

30.11.2014. V.Petrovoić, Južna Srbija Info

Đaci traže drastičnije kazne za nasilnike!
U niškim srednjim školama 11 učenika svakodnevno vrši neko nasilje.
Roditelji i stručna javnost pojavu nasilja pripisuju oslabljenoj ulozi porodice i loših vaspitnih stilova kojim su deca izložena u porodičnom okruženju, ali i celokupnom društvenom sistemu.

Niš: Okrugli sto ''Vršnjačko nasilje u niškim i vidinskim školama''

U okviru projekta „Centri za vršnjačku medijaciju“, koji delom finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša organizovao je okrugli sto na temu „Vršnjačko nasilje u niškim i vidinskim školama” . Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati nedavno sprovedenog istraživanja o prisutnosti, vrstama i uzrocima vršnjačkog nasilja u školama u Nišu i Vidinu. Osim stručnjaka iz Niša, okruglom stolu su prisustvovali i stručni saradnici, nastavnici, roditelji kao i predstavnici institucija koje se bave ovom temom iz Vidina, Bugarska. Cilj je da se, kroz razmenu iskustava sa obe strane granice daju predlozi za moguća rešenja i mere za smanjenje vršnjačkog nasilja. Projekat, koji traje do jula 2015. godine, sprovodi Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša, zajedno sa Fondacijom Dijalozi.

“Istraživanje je obuhvatilo više od hiljadu ispitanika iz Niša i Vidina, a sprovedeno je u sedmom i osmom razredu osnovnih škola kao i u svim razredima srednjih škola”, istakla je Jelena Mihajlović, menadžer projekta. “ U istraživanju su učestvovali i nastavnici ali i roditelji učenika, a rezultati su pokazali da je najprisutnije verbalno nasilje među vršnjacima, a potom i fizičko, koja ustvari, prositiču jedno iz drugog. Inateresantno je da deca ispitanici najbolje rešenje za zaustavljanje vršnjačkog nasilja vide u većim kaznama za nasilnike. Na drugom mestu među niškom decom nalazi se medijacija, dok je, među decom u Vidinu, na drugom mestu veće angažovanje nastavnika na ovom planu, a medijacija je tek na trećem mestu”.

Istraživanje je pokazalo da srednjoškolci iz Niša češće vrše nasilje nego srednjoškolci u Vidinu. U niškim srednjim školama 11 učenika svakodnevno vrši neko nasilje. Razlog za pojavu nasilja učenici vide u “dokazivanju u društvu” i “privlačenju pažnje na sebe” od strane učenika koji vrše nasilje. Roditelji i stručna javnost pojavu nasilja pripisuju oslabljenoj ulozi porodice i loših vaspitnih stilova kojim su deca izložena u porodičnom okruženju, ali i celokupnom društvenom sistemu koje se ovim problemom ne bavi na pravi način.

Prema odgovorima srednjoškolaca u Nišu najizraženije je seksualno nasilje, 3,2 odsto dece trpi svakodnevno ovaj vid nasilja, dok srednjoškolci u Vidinu kažu da je to verbalno nasilje i da 4,4 odsto srednjoškolaca trpi ovaj vid nasilja. Učenici osnovnih škola u Nišu i Vidinu kažu da su najizraženija verbalno i fizičko nasilje, dok predstavnici roditelja, nastavnika i stručnjaka iz Niša navode kao najizraženije verbalno, a iz Vidina, fizičko nasilje. Svi se slažu da je elektronsko nasilje kao novi vid nasilja u porastu poslednjih godina. Deca iz Vidina kažu da fizičko nasilje ostavlja najveće posledice na psihološko stanje deteta koje je žrtva, dok deca iz Niša i odrasli iz oba grada misle da je to verbalno nasilje.

Učenici osnovnih škola u Nišu i Vidinu smatraju da ne postoji određeni profil učenika koji ima jedinstvene karakteristike koje dovode do nasilnog ponašanja, već da nasilno ponašanje može ispoljaviti bilo koji učenik u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi. Ipak smatraju da nasilje češće vrše “zapostavljena” deca koja odrastaju u porodicama gde su porodični odnosi loši, al ii deca iz bogatih porodica, koja imaju visoko mišljenje o sebi i kojima je “sve dozvoljeno”.

 


#   Bugarska   Vidin   vršnjačko nasilje   okrugli sto     medijacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima