Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš prvi put u istoriji dobio gradonačelnicu

rssBookmark and Share

Niš 21.08.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Dragana Sotirovski, dosadašnja načelnica Nišavskog okruga, većinom glasova (56 od 60) danas je na sednici Skuptine grada Niša, izabrana za gradonačelnika.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

To je prvi put u istoriji da najveći grad na Nišavi dobije gradonačelnicu. Objavljivanje rezultata nakon tajnog glasanja odbornika propraćeno je dugim aplauzom.

U svom obrađanju, Sotirovski nije obećavala "kule i gradove", naglasila je da đe u narednom periodu biti teško, pogotovo jer je napredak grada i lokalne privrede, usporen zbog pandemije virusa korona.

Pišemo novu knjigu, list po list...

"Mnogo toga još mora da se uradi, u svim sferama života jednog grada trećeg po veličini u zemlji. Tim sa kojim ću sarađivati, gradski većnici i ostali, izabrani su zbog svojih dosadašnjih rezultata. Ali podvlačim, svi su dobro došli, najpre građani, sa koijma sam ostavrila dobar odnos još kao načelnica Okruga.

Gradonačelnica je iskazala potrebu saradnje sa velikim gradovima u regionu, kako kod nas, tako i sa Sofijom i Skopljem.

Pre obrađanja, Sotirovski je pozvala prisutne u sali Oficirskog doma, da minutom ćutanja odaju počast žrtvama virusa korona.

Biografija

Dragana Sotirovski (po ocu Milovanović) poreklom iz Sokobanje, rođena je u Aleksincu, gde je završila Muzičku školu i Pedagošku akademiju. Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine angažovanjem na Trećem kanalu tadašnje Televizije Beograd.

Od 1993. kao novinar reporter prelazi u Redakciju Jutarnjeg programa i Beogradske hronike, kada postaje i deo tima doajena TV novinarstva Baneta Vukašinovića.

Godine 1997. postala je dopisnik RTS-a iz Niša, čijom redakcijom rukovodi kao urednik TV Centra u Nišu od 2011. do 2017. godine.

Autorka je brojnih informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva (Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Severne Amerike, Indije, Rusije, Južnokineskog mora). Kao jedan od retkih novinara snimala je rad naučnika u kraljevskom Institutu za regenerativnu medicinu „Princ Filip“ u Valensiji, kao i američkih naučnika u Istraživačkom centru u Irvajnu u Kaliforniji. Kao novinar reporter izveštavala je u kriznim situacijama iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Grčke i Bugarske.

Dvadesetpetogodišnji rad u novinarstvu potvrdila je kao autor brojnih informativnih minijatura i dokumentarnih emisija koje su trajno zabeležene i ostavljene na čuvanje Programskom arhivu RTS-a.

Izveštavala je o aktivnostima državnog rukovodstva Srbije i državnika iz regiona, ne samo na prostoru južne i jugoistočne Srbije, već i pri posetama zvaničnika Srbije zemljama u regionu, Bugraskoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini.

Za dugogodišnji rad nagrađena je brojnim  priznanjima u zemlji i inostrantsvu.

Gradsko veće

Na današnjoj sednici za zamenika gradonačelnika Niša, je izabrana Dušica Davidović, dugogodišnji radnik iz polja socijalne politike.

Pored Branislava Kačara, kome je to drugi mandat, novi članovi Veća su, Slobodan Ranđelović, diplomirani tehnolog, Sonja Milojković, inžinjer Zaštite na radu, Adriana Anastasov, dosadašnji predsednik Skupštine opštine Palilula, Nenad Stanković, master menadžer, dr Marija Ranđelović, doktor pedagoških nauka, Predrag Stojanović, diplomirani ekonomista, prof. dr Vladislav Marjanović, doktor ekonomskih nauka, Miroslav Đokić i dosadašnji većnik u GO Niška Banja.

Skupština Grada

Igor Novaković (SPS) izabran je za potpredsednika gradskog parlamenta.

Opozicija

Odbornici koalicije „Niš moj grad - Dragoslav Ćirković“ glasali su protiv izbora Dragane Sotirovski.

Drgaoslav Ćirković i Branislav Jovanović, kažu da će biti konstruktivna opozicija i da u prvih 100 dana nove gradske vlade, neće biti "strogi" u svojim kritikama.


#   Niš   gradonačelnik   Dragana Sotirovski   Igor Novaković   Dušica Davidović   Skupština grada Niša   Marija Ranđelović   Izbori 2020
#GradonacelnicaN @redinmind @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima