Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Svi zajedno u kampanji protiv nasilja (Video)

rssBookmark and Share

22.02.2014. Tanjug

Na centralnom trgu u Nišu održan je masovni protest građana koji od nadležnih političara, ustanova kao i medija zahtevaju da krenu u oštru kampanju protiv nasilja.

Niš: Svi zajedno u kampanji protiv nasilja (Video)

Građani koji su ispunili trg, posle obraćanja govornika, među kojima je bio i zaštitnik građana Saša Janković, krenuli su u protestnu šetnju do sedišta Policijske uprave i Palate pravde. Povod održavanja skupa je ubistvo studenta medicine Vuka Stioljkovića (22) 10. februara ove godine.

Sa skupa je upućen zahtev da javnost pravovremeno bude obaveštavana o toku suđenja i radu odgovornih institucija povodom ubistva studenta medicine Vuka Stoiljkovića (22) 10. februara ove godine.

Od načelnika policije u Nišu zahteva se da utvrdi da li je prvobitna informacija o dvojici počinilaca koju su pojedini mediji preneli zvanično policijsko obaveštenje, rečeno je na protestu.

U oštroj kampanji protiv nasilja država mora da učestvuje u rešavanju uzroka, a ne samo posledica delinkventnog ponašanja mladih, a mediji moraju da povedu odlučnu bitku za promenu sistema vrednosti sopstvenim primerom primerenog izražavanja, negovanja lepe reči, obračuna sa nasilnim rečnikom, jer "ružne misli rađaju ružne reči, ružne reči rađaju ružne misli", navodi se u zahtevima.

Zahtevamo svest, savest i moral od svih, a ponajviše od političkih struktura i predstavnika naroda u institucijama, kao i odgovorno ponašanje, poručeno je sa protesta gde je još rečeno da građani hoće "društvo gde je političar odgovoran, policajac pošten i gde svako biva nagrađen ili kažnjen pravično po meri zakona".

"Država i društvo su zatrovani nasiljem", ocenio je Janković obraćajući se skupu na kome je od institucija zatražio da rade delotvorno, efikasno, smisleno i svrsishodno". "Sa svakom novom žrtvom nasilja u Srbiji biva ubijen i deo nas, deo našeg društva, našeg građanskog identiteta, našeg nacionalnog bića, biva ubijen i deo Srbije", naveo je Janković.

On je kazao da ne postoji nezavisnost koja znači neodgovornost, a zatim pozvao na solidarnost među građanima.

"Pravimo razliku između dobrog i lošeg svakog dana i pođimo najpre od sebe, jer kad uradimo nešto protiv naše savesti, onda kopamo novi grob jednom novom Vuku", kazao je Janković i dodao da je osnovni zadatak države da spreči potrebu da ljudi između sebe rešavaju odnose tako što će pokazivati ko je jači i bezobzirniji ili bezosećajniji.

Ujak ubijenog Vuka, Zoran Jovanović, rekao je da je porodica nezadovoljna načinom dosadašnje istrage, da traži da ona bude urađena valjano i da ubistvo bude kvalifikovano od nadležnog tužioca kao teži oblik.

Građanski protest su podržali studentski parlamenti fakulteta Univerziteta u Nišu i učenici i profesori gimnazije "Svetozar Marković" u kojoj je kao profesor zaposlena majka ubijenog studenta.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Vuka", "Svest, savest, moral", ''Stojimo u redu za život", a protest je počeo minutom ćutanja. Protest je održan i pod geslom "Ako ti je dobro, onda ništa", a besedu o tome održala studentkinja prava Sonja Georgijeva.

Novo okupljanje građana zakazano je za 1. mart, a prijatelji ubijenog studenta će nastaviti da pale sveće na mestu ubistva u parku Svetog Save kao što su to činili od dana kada se ubistvo dogodilo.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG ISPOD:

 


#   Saša Janković   zaštitnik građana   ubistvo   protest   Zoran Jovanović   Vuk Stoiljković   Svetozar Marković   studentski parlament
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima