Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novi ''šerif'' udara na mafiju!

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2013. Izvor: Novosti

U gradu na Nišavi posle tri godine dočekali da bude postavljen prvi čovek policijske uprave. Srđan Grekulović, pomoćnik direktora policije, u utorak zvanično imenovan za načelnika.

Novi ''šerif'' udara na mafiju!
RASVETLjAVANjE dveju eksplozija, koje su odjeknule u ponedeljak ujutru u Nišu na dve različite lokacije, a u kojima su oštećeni automobili BMV i „reno megan“, samo su deo velikih poslova koji očekuju novog prvog niškog policajca, bez kojeg je Niš bio tri godine.

Srđan Grekulović, pomoćnik direktora policije, novi je gradski „šerif“, s obzirom na to da je zvanično postao novi načelnik Policijske uprave u Nišu. On u ovom gradu povremeno boravi još od kraja januara, kada je poslat da sagleda situaciju u ovdašnjoj policiji.

- Dosadašnji pomoćnik načelnika Ljubiša Milenković je, na svoj zahtev, u ponedeljak penzionisan - kažu u niškoj policiji.

Novi načelnik PU u Nišu moraće da utvrdi i ko je akter mafijaškog ubistva Đorđa Stojanovića (32), sina vlasnika menjačnice „Cekin“, koji je nastradao u podmetnutoj eksploziji u Knjaževačkoj ulici. U dosadašnjoj istrazi, informativni razgovori obavljeni su sa šest policijskih službenika, od kojih su dvojica podvrgnuta poligrafskom ispitivanju.

- Na ovom slučaju se radi intenzivno, a aktivnosti smo proširili i na nekoliko gradova van Niša, uključujući i Beograd zato što ovo delo, po načinu izvršenja, podseća na one u srpskoj prestonici - kaže Nebojša Petković, rukovodilac Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta.
Grekulović nasleđuje, između ostalog, i nerasvetljeno bacanje „kašikare“ u dvorište proslavljenog fudbalera Dragana Stojkovića Piksija, krajem februara prošle godine.

Jedan od zadataka će biti i da, kako je još prošle godine ukazao ministar Ivica Dačić, ispita povezanost različitih struktura sa kriminalnim pa, između ostalog, i nekih bivših policijskih. Trebalo bi da se provere i pojedine tvrdnje iz PU Niš da su neki policijski pripadnici od članova narko-klana dobijali i po 500 evra mesečno za informacije o radu Grupe za narkomaniju. O svemu ovome, navodno, u operativnom izveštaju postoji trag u PU Niš, ali do sada niko nije reagovao.

- Ispitaće se i saznanja iz MUP-a da je mafijaški klan u Nišu minulih godina toliko ojačao, da je uspeo da napravi uporište u niškoj kriminalističkoj policiji, pa čak i da pokuša da utiče na postavljenje načelnika policije - veli naš izvor iz niške policije.

Do sada se javno tvrdilo da se u „kadrovanje“ za prvog niškog policajca uključio i jedan gradski „bos“, vođa kriminalaca na jugu Srbije, koji je navodno ponudio čak 300.000 evra kao nagradu onom ko postavi njegovog čoveka za načelnika PU Niš. Očigledno, ostao je praznih ruku.


EKSPLOZIJE

Profesorka u Prehrambeno-hemijskoj i građevinskoj školi „Neimar“ J. P. i Vinko E., vlasnik jedne od niških menjačnica, odbili su da sa novinarima pričaju o eksplozijama svojih automobila. Pripadnici niške policije proveravaju da li je možda jedna od detonacija izazvana greškom.


KRENULI SMO U AKCIJU

- Stanje u Nišu se polako stabilizuje. Već ima određenih pomaka u istragama svih ovih dešavanja koja su potresla grad na Nišavi. U ovom trenutku rano je da se sa tim podacima izlazi u javnost, ali imamo svesrdnu pomoć Direkcije policije i Uprave kriminalističke policije u rasvetljavanju poslednjih događaja.

Ovo je u utorak, za „Novosti“, ekskluzivno izjavio Srđan Grekulović, nakon što mu je uručeno rešenje o postavljenju za novog načelnika niške policijske uprave, koja je tri godine bila bez čelnog čoveka.

Grekulović je na ovo mesto postavljen po odluci direktora policije Milorada Veljovića, i uz saglasnost ministra Ivice Dačića.

Grekulović objašnjava da su „organizovano suprotstavljanje kriminalu, uspostavljanje reda i kadrovsko jačanje Policijske uprave Niš glavni zadaci, koje kao novopostavljeni načelnik treba da izvrši“.

- Jedan od prvih ciljeva biće da se policija što više osposobi i da mnogo više radi na prikupljanju operativnih saznanja kako bi se mnoga krivična dela, posebno ona najteža, predupredila


#   Niš   Beograd   policija   Srđan Grekulović   Ivica Dačić   PU Niš   informativni razgovor   Dragana Stojković   Ljubiša Milenković
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima