Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Novinari u razgovoru sa vladikom Arsenijem u predvečerje velikog jubileja

rssBookmark and Share

Niš 14.11.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Urednici, snimatelji i fotografi niških i centralnih medija, danas su bili gosti vladike Arsenija i bratstva Saborne crkve, a sve povodom velikog jubileja, 200 godina od izgradnje Malog hrama Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

Novinari u razgovoru sa vladikom Arsenijem u predvečerje velikog jubileja

U subotu 16 novembra 2019. godine sa početkom u 17 sati, biće služena Večernja služba (Bdenje) u Malom Sabornom hramu, kada se očekuje dolazak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja, desetak episkopa SPC i sestrinskih-pomesnih crkava, prdstavnika Republike i Grada, a nakon toga u 19 sati, održaće se Svečana akademija u Svetosavskom domu u Nišu u čast 200 godina od izgradnje crkve Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

U nedelju, 17. novembra 2019. godine biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu (Velika Saborna crkva), koju će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski G. G. Irinej u prisustvu više Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, kao i drugih pomesnih crkava.

Dolaskom Preosvećenog Vladike niškog Arsenija na čelo Pravoslavne Eparhije niške u avgustu 2017. godine otpočela je kompletna restauracija ove velike niške Svetinje, a završena u godini kada naša Eparhija obeležava dva veka malog Sabornog hrama.

Hram svetih Arhangela u Nišu, ili Mala Saborna Crkva, podignuta je trudom i zalaganjem dvojice niških mitropolita fanariota- Makarija III i Meletija Mučenika. Izgradnja hrama započeta je, po svemu sudeći, pre 1815. godine.
U prilog ovome svedoči i zapis na ikoni Sabora svetih Arhangela, koja se danas nalazi na ikonostasu u hramu. 

VIDEO PRENOS, Bdenja, Svečane akademije i Svete arhijerejske Liturgije i akademije, putem sajta Pravoslavne Eparhije niške.

 

Komentara: 0


#   Niš   mediji   Saborna crkva   Niška eparhija   Vladika Arsenije   Mala Saborna crkva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima