Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležavanje godišnjice stradanja Srba u "Oluji"

rssBookmark and Share

Leskovac 04.08.2016. Grad Leskovac

Srbija i Republika Srpska obeležiće danas godišnjicu progona srpskog naroda iz Hrvatske u avgustu 1995. Na dan kada su pre 21 godinu pristigle prve kolone Krajišnika, u naselju Busije kod Beograda biće održana državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe.

Obeležavanje godišnjice stradanja Srba u "Oluji"

Pomen žrtvama "Oluje", koji će služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima, biće održan u 20 časova na platou ispred Hrama Svetog Ćirila i Metodija. Državno obeležavanje Dana sećanja počeće intoniranjem himne "Bože pravde" i svečane pesme Republike Srpske.  

Obeležavanju Dana sećanje prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik,  delegacije SPC, Vojske Srbije, izbegličkih udruženja, kao i više hiljada građana.

Među prisutnima biće i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Osnovna ideja državnog obeležavanja godišnjice "Oluje" je sećanje na akciju hrvatske vojske i policije, kada je za svega nekoliko dana sa svojih ognjišta proterano više od 250.000 ljudi. Na taj način gotovo potpuno etnički su očišćene severna Dalmacija, Lika, Banija i Kordun. Ovi prostori u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Bežeći u koloni dugoj desetine kilometara preko Bosne i Hercegovine (BiH) ka Srbiji, život je izgubilo 1.856 civila, a 836 se i dalje vodi kao nestalo.

U "Oluji" je uništeno 25.000 srpskih kuća, 13.000 privrednih objekata, 182 zadružna doma, 56 zdravstvenih stanica, 78 crkava, 29 muzeja, 181 groblje... Posle progona u svoje domove vratilo se oko 20.000 Srba, mahom staraca. Više od 1.000 sela i naselja, u kojima su Srbi bili većina, praktično je prestalo da postoji.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Patrijarh Irinej   Aleksandar Vučić   Oluja (rat)
@CvetanovicG @avucic @


 


[ Dodaj komentar ]