Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležena godišnjica bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Leskovac 06.09.2016.

Polaganjem venaca na spomen česmu posvećenu nedužnim žrtvama, danas je obeležena 72. godišnjica bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu.

Obeležena godišnjica bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu

Vence su ispred lokalne samouprave položili pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković i gradski većnik Nikola Jakovljević Koča, predstavnici Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, kao i Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 - 1920.

Savezničko bombardovanje Leskovca dogodilo se 6. septembra 1944. godine, kada je u oblaku dima nestao najveći deo jednog od najrazvijenijih gradova tadašnje Jugoslavije. Porušeno je oko 1800 objekata među kojima su bili i simboli tadašnjeg Leskovca. Poznata su imena 819 stradalih, ali je njihov broj bio mnogo veći.

- U ovom času, odajemo počast svim nevinim žrtvama ovog razarajućeg napada na Leskovac, o kome se donedavno malo pisalo i govorilo. Siguran sam da će ovaj zločin biti izazov mladim istoričarima u godinama koje dolaze. Dužnost svih nas je da ne prestajemo da tražimo odgovore. Bombardovanje Leskovca 6. Septembra 1944. godine je tragedija koja nikada ne sme da se zaboravi, a naša je obaveza da očuvamo sećanje na sve živote koji su se tog dana završili u ruševinama grada, kazao je pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković.


#   Leskovac   godišnjica   bombardovanje   Drugi svetski rat   Zoran Janković   Gradski većnik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima