Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od sutra nema uknjiženja i uverenja: "Katastar" u Nišu u štrajku

rssBookmark and Share

14.12.2015. Belami portal, Južna Srbija info

Zaposleni u "Katastru" otpočinju štrajk sutra, 15. decembra.
Ukoliko građani Niša, ali i drugih gradova Srbije moraju nešto hitno da završe u katastru, za to imaju samo još samo današnji dan, jer već od sutra zaposleni u toj službi će biti u štrajku.

Od sutra nema uknjiženja i uverenja: "Katastar" u Nišu u štrajku

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Republičkog geodetskog zavoda Mirjana Jovanović kaže da će zaposleni biti na svojim radnim mestima, ali neće primati nove zahteve, niti će izdavati uverenja.

U Republičkom geodetskom zavodu ostaće 2.078, ali nije precizirano u kojoj će službi u Srbiji biti otpušteno koliko radnika, istakla je Jovanović.

-Niška služba ima 59 stalno zaposlenik i još 30-tak po ugovoru i sa ovim brojem radnika mi imamo veliku gužvu i probleme da ispoštujemo sve rokove. Preuzimanjem zemljišnih knjiga dobili smo oko 28.000 novih predmeta, kaže predstavnik sindikata.

Ona je dodala da će za vreme štrajka Republički geodetski zavod totalno obustaviti rad ali zaposleni će biti na radnim mestima, neće biti šetnje.

-Oni će za to vreme raditi na zaostalim predmetima, objašnjava Jovanović i dodaje da će štrajkovati sve do ispunjenja zahteva.

-Mi godinu dana sa nadležnim ministarstvom vodimo dijalog. Štrajk je usledio kada smo uvideli da ministarsvo nema razumevanja za Republički geodetski zavod, ističe Jovanović i još jednom poziva građane da ukoliko im nešto hitno treba to završe do utorka 15. decembra.

Predstavnici Sindikata tvrde da zbog obima posla koji obavljaju nemaju višak, već manjak radnika. Smanjenje broja stalno zaposlenih za 123, ukidanje 450 nepopunjenih radnih mesta i raskid ugovora sa više od 700 lica koja su angažovana po osnovu ugovora o delu, dovodi do nemogućnosti izvršavanja postojećih poslova u RGZ-u.

Zakonom o ozakonjenju se više puta povećava obim posla zbog legalizacije 1,5 miliona objekata, a postavlja se i rok za uspostavljanje elektronske građevinske dozvole, navode zaposleni.

Drastično se smanjuje i budžet RGZ-a za narednu godinu bez obzira što će povećani obim poslova zahtevati dodatne troškove za kancelarijski materijal i tehničku opremu.

Ovim Odlukama direktno se ukida više od 50 Službi za katastar i to u najmanjim i najnerazvijenijim opštinama gde se građanima i lokalnim samoupravama ograničava pravo i dostupnost korišćenja podataka koji su upisani u katastru kao javnom registru,upozoravaju u RGZ.

S.J.


#   sindikat   štrajk   katastar   otpuštanja   zaposleni   Republički geodetski zavod   Mirjana Jovanović   Ana Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima