Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Opštinarke" za Dan žena pojele tortu od osam kilograma!

rssBookmark and Share

11.03.2013. Izvor: OK Radio

I pored velike krize u budžetu i uvođenja „žestokih“ mera štednje, većina javnih preduzeća i ustanova u Vranju organizovala je proslavu 8. marta u kafanama i hotelima.

U mnogim firmama ni svečana večera ili ručak nisu bili dovoljni, pa su priređivani dodatni kokteli i pokloni za zaposlene dame, koji se mere stotinama hiljada dinara.

Sve to direktori pravdaju time da su sindikati bili zaduženi za plaćanje računa od članarine koja se članovima skida od zarade.

S obzirom da u nekim ustanovama ima i preko 120 žena, postavlja se pitanje odakle sindikalnim organizacijama sredstva da svim tim ženama plate večeru koja je za taj praznik u proseku iznosila od 1.200 do 1.400 dinara, u zavisnosti od lokala.

Primera radi, iz Gradske uprave su na proslavi bile 92 žene koje su „svoj praznik“ proslavile u motelu „Vranje“ po ceni od 1.300 dinara po osobi. To ukupno iznosi blizu 120.000 dinara.

Na toj svečanoj večeri stigla je i torta teška osam kilograma od gradonačelnika Vranja Zorana Antića koju je lično iz svog džepa platio 8.000 dinara.

Predsednica sindikata u Gradskoj upravi Jelena Janković za OK Radio kaže da je provod u Motelu platio isključivo sindikat, bez ičije pomoći.

– Mi se uvek trudimo da jednom godišnje priredimo svečanu večeru za naše članove. Što se tiče 8. marta, dobili smo mogućnost da ceo račun platimo iz dva dela.

Prvi je odmah regulisan, a drugi ćemo platiti od sledeće plate kada nam budu legle članarine – kaže Jankovićeva.

Vranjski „Vodovod“ organizovao je povodom Dana žena svečanu večeru u hotelu “Simpo” na Pržaru. Bile su 34 radnice, a za svaku od njih sindikat je platio po 1.250 dinara, što ukupno iznosi skoro 43.000 dinara.

U Direkciji za izgradnju priređen je koktel, a onda i večera u hotelu “Simpo” na Pržaru. Toj proslavi prisustvovalo je oko 17 žena, a finansirao je sindikat iz Direkcije.

Najviše para izdvojili su sindikati iz Zdravstvenog centra, gde dve trećine zaposlenih čine žene. U zavisnosti od sindikalne organizacije svaka medicinska sestra i doktorka dobila je od 1.300 do 3.000 dinara, da po svom izboru sebi kupi poklon.

- Sindikat lekara i farmaceuta u ZC je svim članicama dao po 3.000 dinara. Imamo ukupno oko 170 žena.

To radimo svake godine, a što se tiče proslava po kafanama i restoranima, to one organizuju same o svom trošku – kaže potpredsednik sindikata Dušan Jovanović.

Kada se ukupan broj darivanih sestara i lekarki pomnoži sa 3.000 dinara, dobija se impozantna cifra od 510.000 dinara.

U privatnim kompanijama i preduzećima kažu da bi i oni voleli da svoje radnice obraduju prikladnim poklonima, ali da za to ima malo mogućnosti.

– Ja bih voleo kada bi svaku ženu u svom kolektivu obradovao nekim kvalitetnim poklonom i svečanom večerom, ali smo mi privatna firma koja mora da vodi računa oko trošenja para.

Bitnije mi je da plate spremim na vreme. Sve naše dame imale su skromnu večeru i cveće i to je moju kompaniju koštalo svega 10.000 dinara – kaže vlasnik fabrike “Nutriko” Dragan Aleksić.

Slična situacija je i sa firmom “Sanč” koja je organizovala ručak u jednoj od vranjskih kafana.


#   sindikat   Dušan Jovanović   žena   medicinska sestra   Jelena janković   OK Radio   Sindikat lekara i farmaceuta   8. mart
@okradio_rs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima