Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pad broja novozaraženih, manji pritisak na bolnice – oprez i dalje neophodan

Bookmark and Share

25.04.2021. RTS, Južna Srbija Info

Član kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je da restriktivne mere protiv koronavirusa daju rezultate u Srbiji, ali da je jedini izlaz - masovna vakcinacija.

Vakcinacija u niškom Domu zdravlja
Vakcinacija u niškom Domu zdravlja

"Sigurno da mere daju rezultate, pokušavamo da nađemo balans koji teško razumeju čak i neki lekari. Mora se sačuvati i posao, s druge strane, tu je vakcinacija. Brzina vakcinacije direktno utiče na vakcinaciju", rekao je Kon na TV K1.

On je otkrio statistiku o broju vakinisanih u glavnom gradu i pohvalio još neke gradove.

"Beograd je dostigao 42 odsto ljudi koji su primili bar jednu dozu, a oko 30 odsto su primili već dve doze. Ta situacija ne može da se poredi gde je obuhvat jedva dvocifren. Vidi se pad u Nišu i Novom Sadu. U takvim okolnostima, ono što se može očekivati jeste da tamo gde je veći obuhvat da dođe do bržeg pada virusa, a to ne može da se zanemari", dodao je Kon.

Naglasio je da, međutim, građanima nedostaje disciplina.

"Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere - 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica", upozorava Kon.


#   krizni štab   Koronavirus   Predrag Kon   kovid vakcina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima