Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Patrijarh Porfirije: Albance vidimo kao svoju braću sa kojima možemo zajedno

rssBookmark and Share

Priština 28.06.2021. RTS, Južna Srbija Info

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

"Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom", rekao je patrijarh tokom arhijerejske liturgije služene povodom Vidovdana.

"I braću Albance vidimo kao svoju braću. Siguran sam da se možemo ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese", nastavio je patrijarh.

Naveo je da je Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu, ili ne žele da razumeju.

"Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali, braćo i sestre, svetsko kao takvo ne postoji ako nema svoje ime i prezime. Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva", rekao je patrijarh Porfirije.

Jesu to biseri svetske kluturne baštine, ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja, dodao je patrijarh i istakao da to ne treba nikome da smeta, jer svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način bogu moli.

"Različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje. Različitosti su upravo darovi, a reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili i darovali sebe drugima. Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru", ispričao je patrijarh.

"I zato kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije, pa gospodo, da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu", podvukao je patrijarh.  


#   Kosovo i Metohija   Priština   Gračanica   Vidovdan   Patrijarh Porfirije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima