Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Patrijarh na Kosovu i Metohiji - Vučić u Kruševcu

Bookmark and Share

Kruševac 28.06.2021. RTS, Južna Srbija Info

Danas je Vidovdan koji se obeležava kao uspomena na Kosovski boj, 1389. godine. To je praznik vere i istorije i biće obeležen na Kosovu i Metohiji, ali i u Kruševcu. Patrijarh Porfirije će u manastiru Gračanica služiti liturgiju, a na Gazimestanu parastos palim srpskim junacima. Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u Kruševcu.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Patrijarh Porfirije je, obraćajući se vernicima u nedelju, rekao da se u Gračanici oseća slobodno.

"Zvuči paradoksalno, ali reći ću da baš na ovome mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda to je ovaj prostor prostor na kom sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutrašnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu. Gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a ako smo u njemu i sa njim kad smo najmanje itekako postajemo snažni i slobodni zapravo od smrti od prolaznosti slobodni za život večni", naglasio je patrijarh.

Predsednik i premijerka u Kruševcu 

U godini kada obeležava 650 godina od osnivanja, za Kruševac Vidovdan ima i poseban značaj, jer je ovaj praznik dan grada.

Brojna kulturno sportska dešavanja oranizovana su tokom ovog meseca u čast jubileja, a centralna proslava danas je započela svetom Arhijerejskom liturgijom u crkvi Lazarici, litijom i pomenom.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sa članovima vlade u 9.00 polaganjem cveća na Spomenik kosovskim junacima, odaće poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima.

Sledi posebna sednice Vlade, nakon koje će predsednik države obići rekonstruisani Dijagnostički centar kruševačke Opšte bolnice.

Komentara: 0


#   Kruševac   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   Gračanica   Vidovdan   Gazimestan   Patrijarh Porfirije
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima