Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pažnja i oprema: Trening bezbedne vožnje za dvotočkaše

rssBookmark and Share

Niš 06.09.2021. Južna Srbija Info

Danas je na parkingu niškog „Roda centra“ (Mrkator) održan trening bezbedne vožnje za dvotočkaše Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Pažnja i oprema: Trening bezbedne vožnje za dvotočkaše

Treningu je prisustvovala i gradonačelnica Dragana Sotirovski koja je najavila da će ovakvi treninzi biti organizovani i dalje ali da će njima biti obuhvaćeni i biciklisti kao i deca od najmlađeg uzrasta. Cilj projekta 

“Trening bezbedne vožnje za moticikliste i mopediste” ja da se lokalnim samoupravama približi značaj treninga za bezbednu vožnju. Te treninge mora da vodi edukovani kadar, a ljudima na ovaj način približavamo priču o bezbednosti moticiklista.

“Nama kao lokalnoj samoupravi je jako važno da se ovakvi treninzi održavaju  u našem gradu i to neće biti samo treninzi za motocikliste već i za bicikliste. Obuke i edukacije će obuhvatiti i starije građane ali i naše školarce i decu predškolskog uzrsta. Ono što je jako važno to je da sledimo šta kaže policija, a njihovi podaci pokazuju da je samo u ovoj godini do ovog trenutka bile 22 nezgode u kojima su učestvovali motociklisti  sa jednim smrtnim slučajem”, kazala je Sotirovski.

Gradonačelnica Sotirovski je dodala da je Grad Niš ove godine planirao da se podstavi video nadzor o odgovarajuće ograde na bulevarima.

“U dogovoru sa policijom pokrićemo određene “crne tačke”.Sa policijom smo već razgovarali i policija je dostavila gradu spisak bulevara gde su neohodne zaštitne ograde. Postaviće se visoke ograde koje ne mogu ni da se preskoče ni da se zaobiđu.Tada mora da se poštoju saobraćajni propisi. Misli se na Bulevar Đinđića, Bulevar Nemanjića, zona pored škola. Do kraja godine moći ćemo da ispoštujemo taj zahtev policije”, kazala je Sotirovski.

Po rečima Miodraga Dimitrijevića, rukovodioca projekta, “Trening bezbedne vožnje za moticikliste i mopediste”, statistika govori  da ljudi imaju dvadeset puta veću šansu da dožive saobraćajnu nezgodu kada  sednu na moticikl nego kada voze automobil. Samim tim 45 puta postoji mogućnost da se smrtno strada u odnsou na vozače putničkih vozila. Prema njemu vožnja moticikla je skopčana sa određenim ruzicima, ali to nije  razlog da neko ne vozi moticikl.

“Nsjvažnije je da pokušamo da na viši nivo podignemo obuku u školama, da edukujemo instrukture kako bi kandidati samostalno bezbedno upravljali vozilom. Posle toga dolazi stručno usavršavanje, vežbanje, a to vas vodi ka tome da spretno izbegnete opasne situacije”, kaže Miodrag Dimitrijević.

Dodaje da mediji u velikoj meri “guraju” priču o tome da su moticiklisti ti koji  voze divlje.

“Statistika pokazuje da jet a podeljenost 60 prema 65 posto u korist putničkog automobila. Mnogo više grešaka prave vozači putničkih automobile nego motociklisti. Oni imaju tu ružnu naviku da se pojavljuju niodkuda jer im motickl to dozvoljava. Savet je da i jedni i drugi povedemo računa i da postoji mnogo više tolerancije u saobraćaju nego sada”, kazao je Dimitrijević.

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   motociklisti   Roda market   Agencija za bezbednost saobraćaja   TC Merkator   Savet za bezbednost saobraćaja   bezbedna vožnja   parking
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima