Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Planinska sela bez dečjeg plača

rssBookmark and Share

Crna Trava 21.01.2011. Danilo Kocić

U crnotravskoj opštini godišnje se ,,u proseku’’ rodi nekoliko dece, a umire deset puta više starih osoba. – Pre dve decenije 3.600, a sada oko 1.800 beba rodi se godišnje u svih šest opština Jablaničkog okruga

NATALITET NA JUGU SRBIJE SMANjEN ZA 50 ODSTO
NATALITET NA JUGU SRBIJE SMANjEN ZA 50 ODSTO

LESKOVAC - Na području šest opština Jablaničkog okruga, natalitet je u poslednjih dvadeset godina opao za 50 procenata – ocenjuje dr Mira Ivanović načelnica Odeljenje ginekologije i akušerstva Opšte bolnice.

U desetak sela cernotravske opštine, dečji plač se poslednji put čuo pre nekoliko godina. U najmanjoj opštini na jugu Srbije, ,,u proseku’’ se godišnje rodi nekoliko dece, a umire deset puta više starijih osoba. Neka sela će za desetak godina biti potpuno pusta.

Slična, porazna slika, prisutna je i u velikom broj sela leskovačke, vlasotinačke, lebane i drugih opština juga Srbije.

Uporedni podaci su više nego dramatični, jer govore da godišnje nestane čitavo jedno selo od 300 stanovnika!

Pre dve decenije prosečno se godišnje na području Jablaničkog okruga rađalo 3.600, a sada oko 1.800 beba i zato bi trebalo preduzeti odlučne mera na prevladavanju sadašnjeg nepovoljnog kretanja – ističe dr Ivanović.

Prema podacima Gradske uprave za opšte poslove, odnosno na osnovu evidencija iz matične knjige rođenih, sa područja šest opština Jablaničkog okruga (Leskovac, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Lebane i Crna Trava) na svet je 2007. godine došlo 1.912, godinu dana kasnije 1.793, a 2009. godine 1.841 beba.

Leskovačka lokalna samouprava je ove, kao i ranijih godina, dodelila po 15.000 dinara dečacima i devojčicama rođenim u novogodišnjoj noći, a Trgovinska kompanija Merkator, koja je nedavno u Leskovcu otvorila velelepni prodajni objekat, poklonila je Opštoj bolnici, odnosno Odeljenju ginekolgije i akušerstva, 200.000 dinara za poboljšanje uslova porođaja i smeštaja novorođene dece.

 

 


#   Crna Trava   natalitet   selo   lokalna samouprava   Mira Ivanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima