Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Plate na jugu daleko od republičkog proseka

rssBookmark and Share

Leskovac 30.01.2015. Jugmedia, Zona plus, Južna Srbija Info

Sa prosečnom decembarskom platom od 41.363 dinara Niš se nalazi u donjem delu lestvice primanja u Srbiji.

Plate na jugu daleko od republičkog proseka

Primanja zaposlenih u gradu na Nišavi za republičkim prosekom zaostaju 8.600 dinara, za prosečnim platama stanovnika Novog Sada zaostaju skoro 17.000, a zaostatak za prosečnim platama u Beogradu iznosi čak 21.454 dinara.

Ništa bolja situacija nije bolja ni u ostalim gradovima u ovom delu Srbije. Prosečna decembarska plata u Leskovcu iznosila je 36.482 dinara, Vranju 33.119 dinara, Prokuplju 36.956, Kuršumliji 31.652 dinara. Na samom dnu su su Vranjska banja sa zaradama od 26.889 dinara i Lebane sa prosekom od 29.206 dinara.

Godinama unazad činjenica je da se visina plate topi od severa ka jugu Srbije.

Tako je na Severu srbije prosečna plata skoro 56.000 dinara, a na jugu tek nešto više od 41.000.

Predsednik Privredno-ekonomskog saveta Niša, dr Igor Mladenović, kaže da su za poslednjih deset godina prosečne neto zarade u Nišu opale za desetak procenata u odnosu na republički prosek i, nažalost, smanjenje ove razlike ne treba uskoro očekivati.

„Sumornu statistiku mogu da poprave samo nova radna mesta. Kako će biti u budućnosti, zavisiće od situacije u okruženju, ali i svetske ekonomske slike. Ukoliko se desi neki investicioni bum u okruženju ili u nacionalnoj ekonomiji, može da se očekuje boljitak i u Nišu. U situaciji kriznog talasa, to je, potpuno nerealno“, rekao je Mladenović za televiziju Zonu plus.


#   Leskovac   Vranje   Prokuplje   plate   Vranjska Banja   radna mesta   standard   Igor Mladenović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima