Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje 8. Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”

rssBookmark and Share

Niš 01.06.2023. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Sa blaoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, od 4. do 7. juna u niškom Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma, održaće se osmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike„Muzički edikt“.

Počinje 8. Međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”

Konferenciji za medije održanoj u Svetosavskom domu 1. 6. 2023. pri Sabornoj crkvi u Nišu su prisustvovali, Sara Cincarević direktor festivala „Muzički edikt“, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Hadži Jakov Milutinović koji će dirigovati u završnom delu prve festivalske večeri, izvođenju Betovenove „Fantazije“ uz učešće hora RTS-a, hora Fakulteta umetnosti u Nišu i hora NCPD „Branko“ uz Državnu filharmoniju Republike Severne Makedonije (oko 200) učesnika na bini ispred Svetosavskog doma.

Tokom četiri festivalske večeri, publika u kompleksu Saborne crkve imaće priliku da čuje raznovrstan muzički program u izvođenju sedamnaest horova iz dvanaest zemalja, Srbije i inostranstva kao i domaćina i organizatora Niške crkvene pevačke družine “Branko” (NCPD “Branko”).

Horovi iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske, Severne Makedonije predstaviće izvođenjem, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju.

U  nedelju  4.  juna,  horovi  učesnici  će  zajedno  pevati  na  Svetoj  Arhijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole u niškom Sabornom hramu.

Takođe, 4. juna, na kraju prve festivalske večeri, zajedničkim nastupom hora Radio televizije Srbije, hora Fakulteta umetnosti u Nišu, hora NCPD “Branko” i Državne filharmonije iz Severne Makedonije-Skoplje, biće izvedena Fantazija za klavir, hor i orkestar u ce-molu op. 80 Ludviga van Betovena.

Pored izvođenja Betovenove “Fantazije”, veliko intersovanje muzičke javnosti je izazvao dolazak hora “Sikstinske kapele” iz Vatikana, kao i nastup Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kalkute u Indiji (Anglikanska crkva).

Posebnost ovogodišnjeg festivala „Muzički edikt“ je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne.

Hor Radio televizije Srbije (RTS), imaće i samostalan nastup drugog dana festivala u niškom Sabornom hramu.

Poslednjeg dana festivala, pored domaćina, hora NCPD „Branko“ iz Niša, nastupiće hor Univerziteta u Varšavi, Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja-Republika Srpska, Leskovačka crkvena družina „Branko“, i sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog G.G. Stefana, Kamerni hor Sveti Kliment Ohridski iz Skoplja-Severna Makedonija.

Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ organizuje se u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Konstantinopolj, vezi između istoka i zapada. Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou.

Festival “Muzički edikt” kao zvanična gradska manifestacija je bijenalnog karaktera, održava se svake druge godine i za samo šesnaest godina, izdvojio se kao jedan od najprestižnijih u regionu i šire, kada je pre svega, reč o duhovnoj muzici.

Novinari su nakon održane konferencije za medije imali priliku da vide klavir iz koncertne serije „Behštajn“ D-282 koji je pre nekoliko dana stigao u Eparhiju nišku, koji će stajati u Svetosavskom domu i koji će imati svoju „premijeru“ prve večeri na festivalu „Muzički edikt“.

"Festival „Muzički edikt“, njegov sam naziv govori kojim putem smo krenuli, a put je jedan jedini, da postoji sloboda veroispovesti ljudi u čitavom svetu i da sve što diše slavi Gospoda. Zato želimo da ugostimo horske pevače sa svih krajeva, sa svih meridijana i Crkvena pevačka družina „Branko“, kao osnivač ovog festivala zajedno sa Eparhijom niškom, to radi dugi period i veoma studiozno“, poručila je direktor festivala Sara Cincarević i dodala da se Festival razlikuje od drugih, zato to što svi učesnici hora „Branko“ učestvuju dobrovoljno, volonterski. Veoma smo zadovoljni zato što smo uspeli da dovedemo hor „Sikstinske kapele“ iz Vatikana, koji će nastupiti treće večeri u punom sastavu od 56 članova, kao i hor iz Kalakute u Indiji koji pripada Anglikanskoj crkvi", istakla je Cincarević.

"Veoma sam ponosna na entuzijazam organizatora, jer ovaj festival izdvaja Niš od drugih gradova. Posebno sam prijatno iznenađena što je sam Vatikan dao saglasnost za nastup hora Sikstinske kapele u našem gradu.

Nama je ovih dana potrebno više sabornosti, više želje da pokažemo to zajedništvo, a zahvaljujući „Muzičkom ediktu“, ne samo ove godine, već svih ranijih godina, možemo da uživamo u lepoti različitosti učesnika festivala. Svi će oni dati doprinos „Muzičkom ediktu“, ali videćemo po čemu smo različiti a šta je to što nas spaja. U rodnom gradu cara Konstantina, posle gradske slave, festival „Muzički edikt“ otvora vrata mnogim horovima, koji će doći i verujem poneti lepe utiske iz našeg grada“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodala, da će Grad Niš još više ulagati u „Muzički edikt“, kako bi program bio još kvalitetniji i masovniji narednih godina.

"Festival „Muzički edikt“ je vrsta međunarodne saradnje, ali i saradnje muzičkih institucija u našoj zemlji. Tako svečano otvaranje predstavlja saradnju Niške crkvene pevačke družine „Branko“, kao domaćina, Fakulteta umetnosti iz Niša, koji pored svog hora doprinosi i kroz soliste (cela katedra za solo pevanja FU NIŠ), koji će učestvovati u izvođenju Betovenove „Fantazije“. Takođe, sarađujemo i sa muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije (RTS), koja će u ovom otvaranju učestvovati kroz hor, a međunarodna saradnja se uspostavlja i sa Filharmonijom Severne Makedonije“, kazao je Hadži Jakov Milutinović.

U toku četiri dana trajanja festivala očekuje se oko 800 gostiju-učesnika i više hiljada posetilaca.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Makedonija   Sara Cincarević   Hor Branko   Muzički edikt
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima