Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

POD LUPOM: Trgovci na udaru kontrole

rssBookmark and Share

Pirot 05.06.2013. Autor: Rts

Trgovci i ugostitelji sa područija Južne Srbije tvrde da građanima uredno izdaju fiskalne račune, pa bez straha očekuju najavljenu pojačanu inspekciju

POD LUPOM: Trgovci na udaru kontrole

Svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune, pokazale su kontrole Poreske uprave. Prema podacima Uprave, fiskalni računi se najviše izdaju u Beogradu, a najmanje na jugu Srbije.

Uprkos toj činjenici, trgovci i ugostitelji u Pirotu kažu da, otkako su uvedene fiskalne kase, građanima uredno izdaju račune i zato bez straha očekuju najavljenu inspekciju.

Pirotski ugostitelj Dragan Vacić kaže da svaka mušterija dobije račun i da inspekcija redovno dolazi u inspekciju. Da inspekcija redovno dolazi, potvrđuje i trgovkinja iz Pirota Valentina Jovanović.

I građani Pirota tvrde da im se izdaju fiskalni računi, s tim što ih mnogi često ne uzimaju niti čuvaju.

U skladu sa poslednjom odlukom Ministarstva finansija i u Pirotu je u toku pojačana inspekcijska kontrola.

Direktor Filijale Poreske uprave Pirot Nataša Krstić navodi da su kod jednog broja obveznika utvrđene nepravilnosti. "Protiv tih obveznika podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti i biće utvrđene novčane kazne propisane zakonom", kaže Krstić.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da paušalci koji su oslobođeni izdajavanja fiskalnog računa, obavezni su da prema Zakonu o zaštiti potrošača izdaju običan račun.

Prema propisima, fiskalnu kasu moraju da imaju sva mala trgovinska preduzeća i samostalne trgovinske radnje, trafike kao i ostali poreski obveznici sa prometom proizvoda na malo ili pružaju usluge građanima.


#   Pirot   trgovci   fiskalni račun   novčane kazne
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima