Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Loš predlog finansiranja lokalnih samouprava

rssBookmark and Share

Niš 25.08.2016. Južna Srbija Info

Nije mnogo vremena prošlo od konstituisanja nove Vlade Srbije, sa starim premijerom Aleksandom Vučićem, a za građane Niša i drugih gradova i opština u Srbiji stigla je loša vest, rečeno je između ostalog na konferenciji za novinare GrO DS Niš.

DS Niš: Loš predlog finansiranja lokalnih samouprava

Vlada Srbije odlučila je da izmeni Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, o čemu bi trebalo da glasa Narodna skupština. Izmene predviđaju da veći procenat poreza na zarade odlazi u republičku kasu, a ne u lokalne budžete kao što je to bilo do sada. 

Šta izmena zakona znači za grad Niš? Znači čerupanje gradskog budžeta za više od 130 miliona dinara. Kako su na to reagovali čelnici grada Niša? Reagovali su tako što su bespogovorno prihvatili odluku svoje političke stranke, pravdajući je time da će novac biti vraćen kroz navodne razvojne projekte.

Zašto bi građani verovali obećanjima, kada činjenice govore drugačije. Činjenica je da Vlada Srbije oduzima novac građanima Niša. A grad kome se smanjuje budžet ne može biti grad perspektive. Grad Niš je pre nekoliko dana isplatio zaostala dugovanja radnicima JKP „Gorica“. Radnici su svoja dugovanja morali da naplate tako što su grad tužili sudu. Na ime troškova suda, advokata i izvršitelja, grad je platio dug od 150 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Niša: „Za tih 150 miliona je moglo da se napravi 70 ulica, pet vrtića, da se reše neki drugi problemi“. Ali, pitamo se, šta se sve moglo uraditi sa parama koje će iz niškog budžeta, na osnovu izmenjenog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, otići za Beograd? Moglo je da se napravi još pet vrtića ili 70 ulica, što bi značilo da naš grad gubi 10 vrtića ili 140 ulica zbog neodgovorne politike Vlade Srbije i gradske vlasti u Nišu.

Nije teško predvideti da će smanjenje budžeta gradova i opština dovesti do toga da će lokalne samouprave povećati porez na imovinu koji je ionako velik, ali i druge prihode, kako bi nadoknadile gubitke izazvane lošom politikom vlade. Što će biti nov namet na lični budžet građana.


#   Niš   DS   finansiranje   Miodrag Stanković   Narodna skupština   lokalna samouprava   izmena zakona   političke stranke   porez na imovinu   Jelena Barton
@demokrate @Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima