Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš traže da prestane represivno kažnjavanje Nišlija kroz sistem „Oko sokolovo“

rssBookmark and Share

Niš 15.10.2022. Južna Srbija Info

Kao narodni poslanik podržavam protest održan u petak ispred Gradske kuće kojim Nišlije od gradske vlasti kao osnivača JKP „Parking servis“ traže da prestane represivno kažnjavanje Nišlija kroz sistem „Oko sokolovo“, kazala je između ostalog, poslanik Tamara Kerković u dopisu medijima.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Saopštenje prenosimo u celosti…

Gradska organizacija Dveri Niš kritikovala je više puta ne samo način sprovođenja javnih nabavki za dva vozila koja je „Parking servis“ platio novcem svih Nišlija 9,3 miliona dinara, već se i kažnjavanje građana kako radi to sistem „Oko sokolovo“ pretvorilo u represivnu meru protiv svih koji rade i žive u obeleženom delu Niša, a ta se površina uvećava iz dana u dan.

Ovaj sistem ne vodi računa o potrebama ni građana ni privrednika i umesto da uvede red u saobraćaju, on se pretvorio u „harač“ i nezakoniti ekstra-porez na korišćenje automobila. Zahtevi Nišlija su opravdani jer sistem „Oko sokolovo“ bez razlike kažnjava i privrednike dok obavljaju utovar i istovar robe, kažnjava građane dok im je vozilo nakratko zaustavljeno da bi obavili hitan posao, kažnjava sve koji žive i rade u centru Grada Niša.

Veliki građana Niša je način poslovanja JKP „Parking servis“ koji se umesto komunalnog preduzeća koje treba da zadovoljava potrebe Nišlija, pretvorilo u „haračliju“ i ekstra-profitera. Za sve vreme postojanja ovog javno-komunalnog preduzeća, ono je od svog osnivanja bilo „oaza“ za zapošljavanje privilegovanih partijskih kadrova i ove i svih prethodnih vlasti, a da za sve te godine nije izgrađena nijedna podzemna garaža u Gradu sa 80.000 automobila. Cinični slogan JKP“Parking servis“ koji glasi „Da uvek ima slobodnog mesta“ u stvarnosti pokazuje nula slobodnih mesta u javnim garažama, a podatke o poslovanju na sajtu moguće je naći samo uz veliko strpljenje i potragu. Ti podaci u najkraćem govore sledeće – broj zaposlenih u JKP „Parking servis“ iznosi 212 , dok je broj sistematizovanih radnih mesta 173. Izveštaj o poslovanju do juna 2022.god. (iako teško viljiv, i sa dokumentima potpisanim i krajem jula 2022) koji je potpisala predsednik Nadzornog odbora Krstić Ivana, u bilansu uspeha kažu da je poslovni prihod, planiran na blizu 500 miliona dinara, do juna ostvaren sa 90%, a da je dobitak iz redovnog poslovanja (čitaj naplate kazni od Nišlija) već do juna 2022.god. iznosio 4.870.000,00 dinara i premašio plan za 914%. Naknade za 3 člana Nadzornog odbora iznose 1.500.000 , 00 din. , dok je jednom licu (ne zna se kome) po osnovu ugovora isplaćeno gotovo isto toliko, tj 1.200.000,00 din. Plate zaposlenih su daleko iznad proseka u Nišu i u neto iznosu prosečna plata za zaposlene je 77.000,oo din i 116.904,00 din za menadžere.

Ovaj niški ekstra-profiter koji dere kožu sa leđa svojih sugrađana za sve ovo vreme nije izgradio nijednu podzemnu garažu u Nišu a zbog toga što na 3000 parking mesta u Gradu (na koje „Parking servis“ ne plaća naknadu za korišćenje gradskog zemljišta) ne mogu da parkiraju 80.000 automobila, Nišlijama je uveden i ekstra – harač zvani „Oko sokolovo“ .

Dalje ovako ne može! Tražimo da vidimo gde su ovoliki milioni para Nišlija, zašto nema dovoljno parking mesta, ko je tajni potpisnik ugovora od 1.200.000, din sa „Parking servisom“ kao i zbog čega nije izgrađena nijedna podzemna garaža.

Doko ove odgovore Nišlije ne budu dobile, ekstra-porez umesto Nišlija treba da plaća JKP „Parking servis“ i da ovaj harač nad Nišlijama stane.


#   Niš   Parking servis   Dveri   Oko sokolovo   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima