Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš u akciji direktne kupovine od proizvođača višnje sa njihovih imanja

rssBookmark and Share

Merošina 07.07.2022. Južna Srbija Info

Članovi Gradske organizacije Dveri Niš su u nedelju, a kako kažu u delu saopštenja, prethodno su pozvali Nišlije da im se pridruže u akciji „Uberi sa Dveri“, organizovali akciju kupovine oblačinskih višanja direktno od proizvođača na njihovim imanjima u merošinskim selima.

Dveri Niš u akciji direktne kupovine od proizvođača višnje sa njihovih imanja

Saopštenje prenosimo u celosti. .

Pored kupovine najbolje svetske višnje po nižim ali fer cenama, članovi Dveri Niš i jedan broj građana Niša koji su se priključili akciji, pomagali su proizvođačima u selu Gradište u berbi višanja, a i otkupljivali količine koje su sami ubrali.

I ove godine, kao i gotovo svake prethodne proizvođači višanja su se suočili sa pravom ucenom od otkupljivača, kako zbog cene koja je ispod proizvodnih troškova, tako i zbog predaje tona višanja bez isplate i bez unapred poznate cene. Sekretarijat za poljoprivredu a ni dva ministarstva koja se selom i poljoprivredom bave, nisu proizvođačima najbolje svetske višnje pružili bilo kakvu pomoć, niti su garantovali otkupnu cenu, kao što Opštinna Merošina godinama nije obnovila uništene i opljačkane hladnjače.

Iako je najavljivano da će otkupna cena višanja biti 70 dinara za kilogram, ona je pred berbu pala na 40 dinara po kilogramu. I ove godine proizvođači višanje imaju velike gubitke, jer ovako niska cena ne pokriva ni osnovne troškove – berače koji naplaćuju 20 dinara po kilogramu, najskuplju naftu, hemijske preparata i đubrivo. Zbog toga se na mnogim imanjima već seku stabla puna roda i uništavaju višegodišnji voćnjaci.

Ovako nisku cenu formirale su lokalne hladnjače i otkupljivači za potrebe prerađivačke industrije voća u Srbiji. U ovom momentu u merošinskom kraju postoje dve hladnjače u – Fripak, potpuno devastirana i neupotrebljiva, urasla u korov i bez zaposlenih dok je hladnjača u Aleksandrovu, koja takođe ne radi, prodata novom vlasniku za cenu od 200 hiljada evra , što je cena upola manja od vrednosti zemljišta na kome se hladnjača nalazi.

Ni lokalna vlast u Nišu , ni Sekretarijat za poljoprivredu nisu učinili ništa da pomognu proizvođačima koji ekonomski propadaju iz godine u godinu, i uništavaju zasade najbolje svetske višnje. Umesto toga Grad Niš je objavio Konkurs za izbor korisnika sredstava Budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Niša za 2022. godinu kojima se podstiču „lokalne strategija ruralnog razvoja. U ovakvim uslovima Dveri Niš postavljaju pitanja:

Zbog čega se za pitanja od strateškog značaja za ruralni razvoj subvencioniraju pojedinačni projekti?

Zašto se Sekretarijat za poljoprivredu ne oglasi po pitanju otkupne cene višanja, imajući u vidu da njihova proizvodnja i berba angažuje i radnu snagu iz niških opština?

Zbog čega opština Merošina decenijama nije osposobila hladnjače, već ih je ostavila da propadaju, ili da se prodaju po bagatelnim cenama, umesto da drugim modelima ulaganja u prerađivačke kapacitete omogući pošten otkup od proizvođača i zaštiti ih?


#   Merošina   Dveri   višnje
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima