Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko će u ministarske fotelje – šta znamo i koje su dileme

Bookmark and Share

21.10.2020. RTS, Južna Srbija Info

Nova Vlada Srbije biće vremenski oročena i radiće najkasnije do 3. aprila 2022. godine kada će biti održani novi izbori, rekao je juče Aleksandar Vučić.

Ko će u ministarske fotelje – šta znamo i koje su dileme

On je najavio je da će konačan sastav kabineta u Nemanjinoj 11 biti poznat posle sednice Predsedništva SNS-a i da postoji još nekoliko dilema. U međuvremenu spekuliše se o mogućim ministrima. Šta do sada znamo o kadrovskim rešenjima u novoj Vladi?

Drugi mandat Ane Brnabić

Ana Brnabić je mandatarka za sastav novog kabineta. Najavila je da će vlada biti koaliciona i da će u njoj učestvovati SPS i SPAS. Kako je rekla, u vladi će biti novih ljudi, a konačan sastav znaće se u nedelju.

Ana Brnabić

Ana Brnabić

Dačić prelazi u Skupštinu

Dosadašnji ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić sigurno odlazi iz Vlade. On će biti na čelu republičkog parlamenta.

Dačić prelazi u parlament

Dačić prelazi u parlament

Selaković ministar spoljnih poslova?

Mediji su juče javili da bi generalni sekretar predsednika Nikola Selaković mogao da zauzme mesto šefa diplomatije. Ana Brnabić sinoć na RTS-u nije želela da komentariše medijske navode, ali je istakla da bi volela da osoba takvog kalibra bude u Vladi.

"Znam da je Selaković bio dobar ministar pravde, znam da govori dva svetska jezika i volela bih da bude u mom kabinetu", rekla je Brnabićeva.

Mali ostaje zadužen za finansije

Siniša Mali je potvrdio da će ostati na čelu Ministarstva finansija istakavši da je to za njega velika čast i odgovornost.

Mali sigurno ostaje ministar finansija

Mali sigurno ostaje ministar finansija

Mesto za SPAS, ali ne za Šapića

Jedno mesto u novom kabinetu pripašće SPAS-u, ali ne i Aleksandru Šapiću. On je otkrio da neće ući u Vladu, i da će ministar iz redova Srpskog patriotskog saveza biti muškarac. Nije poznato o kom resoru je reč.

Mandatarka sa Šapićem

Mandatarka sa Šapićem

Rotacija Stefanovića i Vulina?

Pojedini mediji su pisali da bi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin mogli da zamene resore. Upitan da li je jedna od nedoumica ministarstvo unutrašnjih poslova predsednik Vučić je rekao da će Nebojša Stefanović raditi važan posao u sektoru bezbednosti, ne precizirajući o kojoj je poziciji reč.

Stefanović ostaje u sektoru bezbednosti, ali se ne zna na kojoj poziciji

Stefanović ostaje u sektoru bezbednosti, ali se ne zna na kojoj poziciji

Dva nova ministarstva

Sasvim je izvesno da će biti formirana dva nova ministarstva. I mandatarka i predsednik su najavili resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Više žena i nova lica

Predsednik je savetovao mandatarki da se u novoj vladi nađe najmanje 50 odsto žena, tako da bi trebalo sigurno očekivati njihovo veće učešće. Ana Brnabić je najavila i "značajan broj novih ljudi".

U novom kabinetu sigurno više žena nego do sada

U novom kabinetu sigurno više žena nego do sada

Nepoznat status manjina

Mandatarka je rekla da je manjinskim strankama uputila otvoren poziv da učestvuju u novoj vladi, ali se ne zna koje manjinske partije su to prihvatile. Predsednik Vučić je juče govorio o većoj zastupljenosti manjina u vladi pominjući mesta državnih sekretara.


#   SPS   SNS   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   Siniša Mali   Aleksandar Šapić   SPAS Šapić
@socijalisti @sns_srbija @DacicIvica @avucic @Vlada_SR @anabrnabic @AcaSapic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima