Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Koalicija Niš moj Grad" i "Pokret za preokret" protiv seče stabala u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 16.02.2021. Južna Srbija Info

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš i Koalicija Niš moj Grad u saopštenjima pristiglim na adrese redakcija niških medija, protive se seči stabala u Nišu. Saopštenja u celosti možete pročitati u nastavku teksta.

"Koalicija Niš moj Grad" i "Pokret za preokret" protiv seče stabala u Nišu

Saopštenje Koalaicije Niš moj Grad

Još januara prošle godine sam pokrenuo odborničku inicijativu  kojom sam predlozio 9 mera koje treba primeniti kako bi se smanjilo  zagađenje vazduha, pored ostalog i da se hitno izradi plan pošumljavanja i da se sprovede njegova realizaciju u cilju unapređenja kvaliteta vazduha u Nišu, koji je  u poslednje vreme najzagađeniji ne samo u zemlji već i mnogo šire. Do dana današnjeg, plana još uvek nema, naprotiv , posle Bulevara Nemanjića i Bulevara Zorana Đinđića, koji su prošle godine ostali bez nekoliko stabala, pa čak i dela drvoreda, seča drveća je nastavljena i u centru Niša koji je danas ostao bez brojnog drveća pa i bez tri jelke koje su jedan od simbola Trga kralja Milana- rekao je Miodrag Stanković opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša.

“Pored straha za svoje zdravlje zbog opasnog virusa Covid 19, građani Niša strahuju jer udišu sve zagađeniji vazduh. Zdravlje stanovnika Niša je ugroženo, posebno hroničnih, srčanih  bolesnika, asmatičara i dece. 

Konstantno loše stanje vazduha, dovodi do smanjenja imuniteta. A kako se iz dana u dan povećava broj obolelih od virusa, zagađen vazduh može samo da pogorša stanje obolelih- kaže Stanković.

Stanković je podsetio na studiju koja je objavljena u medicinskom časopisu "Cardiovascular research" koja je pokazala da bi dugoročna izloženost zagađenosti vazduha, koja već izaziva prevremene smrti, mogla da dovede do porasta rizika od umiranja od kovida-19 u svetu u proseku za oko 15 odsto.

Sečom  drveća i uništavanjem kakvih takvih „zelenih pojasa“, dodatno se zagađuje vazduh i stvoraju pogodni uslovi za „napredak“ virusa i uopšte bolesti organa za disanje"- istakao je Stanković. 

"Umesto da obogaćuju zelenilo, da sade nova stabla, koja će nišlijama makar malo pročistiti vazduh,  gradska vlast u interesu privatnih investitora seče drveće koja su posađena još pre 50 godina. 

Zahtevam da se hitno zaustavi epidemija seče drveća u Nišu. Dok Korona virus uništava pluća i živote Nišlija, gradska vlast uništava lepotu I pluća našeg grada”- zaključio je Stanković.

Saopštenje GO Pokreta za preokret Niš

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš osuđuje daljnje uništavanja zelenila u Nišu, koje se nastavilo u praznične dane, sečom jelki i platana na Trgu kralja Milana  i šetalištu.  Po beogradskom, već oprobanom i nekažnjenom modelu,  iz Savamale drveće je posečeno u noćnim, odnosno u ranim jutarnjim časovima, u  vreme državnog praznika,  kada je grad još “spavao”.   Kako je drveće posečeno van radnog vremena, pre šest časova, a kako se radi o danu državnog praznika jasno je da je ovo nastavak  ekocida mimo volje Nišlija.    Samo kriminalci i odnarođena vlast ovakvu vrstu  poslova obavlja noću.  Ne prihvatamo objašnjenja da se drveće, staro preko 50  godina, ne uklapa u novu arhitekturu centralnog trga, jer da je čak i tako, drveće je moglo biti izmešteno, a ne posečeno, pogotovu što se radi o zdravom drveću. Ne prihvatamo ni objašnjenje da je u pitanju „samo pet stabala“. Svako stablo, kao i čovek, ima svoj život.        

Podsećamo da je bahata, nelegalna gradska vlast, nedavno  posekla  zdrave kedrove bez bilo kakvog pitanja Nišlija. I to sve pored pandemije korona virusa koja vlada u Nišu i celoj zemlji. Ljudi umiru svaki dan, a lekari saopštavaju da je zagađenost vazduha jedan od faktora koji povećava smrtnost od korona virusa. Nelegalnu vlast u Nišu to ne interesuje. Iako se gusta magla, pomešana sa dimom iz dimnjaka i automobile nadvija nad gradom nestručni niški vlastodršci nam oduzimaju i ovo malo kiseonika.

Ovo se u Nišu  dešava po treći put. Proletos su ispred laboratorije Instituta za javno zdravlje posekli dva prelepa, zdrava stogodišnja stabla kedra, koja su posadili ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta, i koja su bila pod zaštitom.

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš se pita da li smo i mogli imati iluziju na će ovako odnarođen režim voditi računa o drveću, kada ne vodi računa o ljudima.

Komentara: 0


#   Niš   Miodrag Stanković   Trg kralja Milana   stabla   Pokret za Preokret   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima