Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LDP: Podrška studentima

rssBookmark and Share

20.10.2011. Autor : S.Radović |

Povodom najave studenata Beogradskog i drugih univerziteta u Srbiji, da od četvrtka otpočnu proteste zbog loših uslova studiranja i nedovoljno jasnih kriterijuma, kao i zakonskih rešenja u oblasti finansiranja i primene Bolonjskog procesa, Mladi Liberalno demokratske partije žele da izraze punu podršku planovima da svoj revolt izraze ovakvim vidom demokratskog izražavanja,saopštili su danas mladi iz Liberalno demokradske partije u Nišu.

LDP:  Podrška studentima

-Kao i prethodnih godina, smatramo da su studenti sa potpunim pravom revoltirani i da je u ovakvim situacijima potreban širi društveni koncenzus, da bi se problem, koje prate proces studiranja već godinama unazad, rešili,saopštili su danas iz LDP-a u Nišu.

Samovolja i bahatost Ministarstva prosvete i nauke, kao i pojedinaca u Vladi Republike Srbije sigurno ne pomažu rešavanju studentskih problema već ih samo produbljuju. Mladi LDP-a ovom prilikom posebno ukazuju na, u najmanju ruku,nepristojno ponašanje pomoćnika ministra, Slobodana Jaukovića, čije su izjave, među studentima postale paradigma sve one nezainteresovansti za studentski život u Srbiji.

-Smatramo da je svaki studentski protest legitiman ukoliko je podržan od strane legitimno izabranih studentskih predstavnika i organizacija, kao i ukoliko su zahtevi realni. S tim u vezi smatramo da je podela samih studenata prema političkoj ili ideološkoj pripadnosti pogrešna i da ne može voditi produktivnosti, kao i da radikalni metodi u borbi za studentska prava ne mogu biti način kojim će se doći do pozitivnih promena,Navodi se u saopštenju.

Pravo na apsolventske rokove i apsolventski staž je specifičnost obrazovanja u Srbiji već decenijama i naše je mišljenje da je njihovo ukidanje pogrešno, bez obzira na novine koje su ušle u obrazovni sistem nakon usvajanja Bolonjskog načina studiranja.

Snižavanje nerealno visokih školarina na duže staze, prema našem mišljenju takođe mora biti predmet razgovora studenata i nadležnih organa. Problemi budžetskih kvota i finasiranja u teškim finansijskim i socijalnim uslovima, u kojima se većina građana nalazi, moraju biti prioritetno rešeni do kraja godine, kako studenti ne bi strepeli i naredne godine da li će morati da prodaju ličnu imovinu da bi platili studiranje.

Univerzitet sa jasnim uslovima dobijanja ili gubljenja statusa budžetskog studenta, uredne primene Bolonjskih metoda studiranja uz poštovanje vrednosti i specifičnosti Univerziteta u Srbiji, kao i kvalitetno i upotrebljivo znajnje, moraju biti polazne tačke reforme visokoškolskog obrazovanja u Srbiji.

-Mladi LDP ovom prilikom pozivaju sve svoje članove, studente svih fakulteta u Srbiji, da se priključe svojim kolegama studentima i zajedno se izbore za jasne i poštene uslove studiranja,Stoji u saopštnju mladih Liberalno demokratske partije u Nišu.

Pomoćnik ministra Slobodan Jauković primio je danas delegaciju od šest studenata koji su precizno formulisali svoje zahteve u četiri tačke, što predstavlja dobru osnovu za sutrašnje pregovore u 13 sati sa rukovodstvom Ministarstva prosvete i nauke.

 


#   studenti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima