Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lokalni izbori na KiM - Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 17.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su otvorena od sedam časova, prenosi RTS.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Birališta u otvorena od sedam sati.

Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Do 11.00 sati glasalo više od osam odsto birača

Do 11.00 časova na celom Kosovu i Metohiji glasalo je 8,24 odsto birača sa pravom glasa, prema podacima objavljenim na veb stranici Centralne izborne komisije.

Prema podacima, od 1.885.448 građana sa pravom glasa, do 11.00 sati, glasalo je oko 121.665 ljudi.

U opštini Severna Mitrovica do sada je glasalo 30,96 odsto birača, odnosno 5.486 građana.

U Zvečanu je 29,42 odsto ili 2.024 građana, u Leposaviću je glasalo 20,49 odsto ili 1.696 građana.

U Novom Brdu je glasalo 15,74 odsto birača ili 1.474 građana.

U opštini Priština do sada je glasalo 14.568 građana ili 8,70 odsto, podaci su CIK-a.

Učestvuje 5.346 kandidata 

Učestvuju ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Birališta su otvorena od 7 časova. Žitelji Gračanice glasaju u školi "Kralj Milutin". U Gračanici je nešto više od 20.000 birača, a u svim srpskim sredinama nešto više od 100.000.

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi, javlja reporter RTS-a.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasali su predsednik Srpske liste Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

U biračkom centru u Tehničkoj školi, Rakić je rekao da je, prema njegovim informacijama, glasanje svuda počelo u sedam časova i da se odvija bez problema.

Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice ispred Srpske liste, izrazio je očekivanje da će Srbi uspeti da zaštite svoj interes i sačuvaju svoja prava na KiM.

Organizovani odlazak na glasanje

Iako su iz Prištine u poslednjem trenutku glasačima koji dolaze iz centralne Srbije tražili umesto brzog antigenskog testa pis-si-ar test ili potvrdu o imunizaciju, jutros su iz Kraljeva i drugih gradova, autobusi sa glasačima krenuli na lokalne izbore, javila je dopisnica RTS-a.

Oni koji su krenuli na glasanje kažu da se ne plaše i da je svaki glas važan.

Predstavnici Kancelarije za KiM, koji su i obezbedili organizovani odlazak, kažu da će omogućiti odlazak do svih glasačkih mesta.

Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Ukupan broj biračkih centara je 883, sa skoro 2.500 biračkih mesta. Izbore će nadgledati stotinak posmatrača EU, a tu su i drugi posmatrači. Birališta će biti otvorena do 19 časova, a prvi rezultati se mogu očekivati posle 22 sata.  

Komentara: 0


#   izbori   Kosovo i Metohija   Kosovska Mitrovica   Gračanica   lokalni izbori   lokalni izbori KiM 21
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima