Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Milenković Kerković: Roditeljima je potrebna obnova vrednosti

rssBookmark and Share

Niš 09.06.2023. Južna Srbija Info

Umesto jednokratne pomoći Srbiji je potrebno da se pregaženi sistem vrednosti izgradi iz temelja. Umesto nekrofilije, kriminala, prostitucije i nasilja koje nas zapljuskuje sa naslovnih strana tabloida, iz rijaliti programa, rekla je između ostalog, narodni poslanik iz Niša, dr Tamare Milenković-Kerković u saopštenju medijima.

Milenković Kerković: Roditeljima je potrebna obnova vrednosti

Saopštenje prenosimo u celosti..

I u svom sinoćnjem 290-tom po redu obraćanju naciji, zavijenoj u crno nakon dva stravična masakra i eskalacije spirale nasilja nakon 3.maja, predsednik Republike je, umesto odgovornosti, stotinama hiljada građana koji na  ulicima traže njegovu ostavku, ponudio „kolaž“ svojih opsenarskih tehnika. Kao i do sada, najavljujući izbore, ali bez prelazne Vlade, Vučić je seriju makroekonomskih pokazatelja, koji ne govore ništa, i služe samo za sluđivanje nacije, iskombinovao sa najavom podmićivanja segmentiranih slojeva stanovništva, novcem kojim će, kao i do sada,  javni dug države uvećati i iznad  35 milijardi evra, koliko je Vlada Ane Brnabić do ovog aprila zadužila zemlju. 

Očito uplašen skorašnjim krajem svog autokratskog režima, Vučić je još jednom posegnuo za merama za koje smatra da će najsiromašnijem stanovništvu u Evropi pomoći da zaboravi da su i on sam i njegov evropeizovan radikalski režim pregazili samu svetinju života, zarobili pravdu i oslobodili nasilje.
Pored pojeftinjenja hleba „Sava“ za tri dinara, pored ponižavajućih molbi MMF-u da struja ne poskupi u prezaduženoj zemlji, pored obećanja o povećanju penzija, Vučić je, očito pritisnut tragičnim događajima u kojima su žrtve bila deca, u svom stilu svemogućeg vlasnika našeg novca, obećao i meru od 10.000 dinara za svako dete do 16. godine, koja će biti isplaćena majci, samohranom ocu ili staratelju deteta. 

Ovaj jeftini populizam i korumpiranje sopstvenih građana, sada majki i dece, njihovim sopstvenim novcem koji će vraćati sa kamatom, je poslednja odbrana ovog režima. Na žalost, majkama u Srbiji je i tih 10 hiljada dinara potrebno jer samo za jednokratne pelene mesečno izdvajaju 12.000 dinara, a za preglede, lekove i opremu za porodilju i bebu je potrebno od 1.500 do 3.500 evra. Za privatne lekare i preglede u korumpiranom i urušenom zdravstvu potrebno je i mnogo više para, a privatni sistem prosvete stvoren za novoobogaćenu elitu, takođe je nedostupan većini roditelja i dece u Srbiji.  

Umesto jednokratne pomoći „iz helikoptera“ Srbiji je potrebno da se pregaženi sistem vrednosti izgradi iz temelja. Umesto nekrofilije, kriminala, prostitucije i nasilja koje nas zapljuskuje sa naslovnih strana tabloida, iz rijaliti programa sa Pinka, Srbiji treba obnova odnosa prema vrhovnoj vrednosti – prema životu. Odnos prema životu kao svetinji jednog društva  kreće od samog porodilišta. Uslovi u porodilištima, od higijene i hrane, pa do akušerskog nasilja i ponižavajućeg tretmana majke, samo su početak  gaženja vrednosti koje nas je dovelo do sloma svih ostalih vrednosti u društvu. Odnos prema životu mora da se menja, najpre u porodilištima - tamo gde život nastaje, a ne isplatom 10.000 dinara. 

Srpski pokret Dveri je pre više meseci započeo kampanju „Jedna je majka“ za obnovu porodilišta u Srbiji i za dostojanstven tretman trudnica i porodilja, u zemlji u kojoj se rodi samo 62.000 dece, a 11% majki nakon iskustva prvog porođaja više ne želi više da rađa, dok će Srbija 2050. godine imati 2 miliona stanovnika manje. 

Umesto mera kojima režim pokušava da umiri besne građane Srbije, neka i predsednik Republike i predsednik Narodne skupštine, i premijerka u ostavci i ministri u Vladi, i svi predsednici opština u Srbiji postupe po Preprukama za preusmeravanje budžetskih sredstava sa Nacionalnog stadiona na obnovu porodilišta u Srbiji, neka se novac sa preskupih projekata usmeri u odgajanje dece, za ishranu trudnica, za postpartalnu negu i pomoć za sve trudnice i porodilje u Srbiji. Umesto daljeg poniženja siromašnih majki i porodica neka predsednik Skupštine Orlić stavi na dnevni red niz pravnih akata koje smo podneli -  za besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji, za nedelju kao neradni dan, za besplatne vrtiće, užine i prevoz za đake, za vraćanje dostojanstva roditeljima i nastavnicima, hitne mere u prosveti za vraćanje dostojanstva i materijalnog položaja nastavnika, za smanjenje nasilja u društvu. 

I poslednje populističke mere i najave novčanih davanja majkama i deci u Srbiji su kupovina vremena i reakcija čoveka uplašenog skorim gubitkom vlasti. I to je novo poniženje života koji je u Srbiji davno pregažen. 


#   Niš   Dveri   MMF   Tamara Kerković
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima