Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar: Obustava nastave- protivzakonita

rssBookmark and Share

Kuršumlija 12.12.2014. Južna Srbija Info/Beta

Ministar prosvete Srđan Verbić ponovo je danas prilikom posete Kuršumliji ocenio da je obustava nastave koju najavljuju sindikati prosvetnih radnika, protivzakonita.

Ministar: Obustava nastave- protivzakonita

"Dogovor s nekim ko najavljuje borbu protiv zakona, nije moguć. Dogovaraćemo se samo za ono što je u okviru zakona", kazao je Verbić novinarima prilikom posete Kuršumliji.

Sindikati prosvetnih radnika najavljuju celodnevnu obustavu nastave 22. decembra, a u međuvremenu štrajkuju u zakonskim okvirima, skraćenjem časova na 30 minuta. 

Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, a iz vlade tvrde da je taj zahtev nemoguće ostvariti. 

Uporedo sa štrajkom traju pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za narednu godinu, a prosvetari traže i da se oroči uređenje platnih razreda u javnom sektoru. Time bi, kako tvrde, bile isključene situacije da nastavnici, s visokom stručnom spremom, budu manje plaćeni od vozača u pojedinim državnim službama. 

Poziv prosvetnim radnicima da 22. decembra potpuno obustave nastavu predstavlja vid građanske neposlušnosti kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin rekla je danas da bi potpuna obustava rada u školama bila kršenje zakona i da učenici ne bi smeli da ispaštaju zbog protesta nastavnika.


#   Kuršumlija   prosveta   štrajk   Srđan Verbić   Zorana Lužanin
@sverbic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima