Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rasprava o Kosovu i Metohiji, Vučić podneo izveštaj

Bookmark and Share

27.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

U Skupštini Srbije održava se posebna sednica na čijem dnevnom redu je izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je poslanicima predstavio Aleksandar Vučić. Predsednik je rekao da je vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine, ali i poručio da više nikada neće biti pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Veći deo opozicije bojkotuje i ovu sednicu Skupštine Srbije. Direktan prenos je na Prvom programu RTS-a.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je izjavio da je njegov posao kao predsednika Srbije da govori istinu, ma koliko ona bila teška, ali da ni u jednom času ne treba pomisliti da će on ikada prestati da se bori za Kosovo i Metohiju.

Predsednik je izrazio zahvalnost onima koji u došli u salu i žele da na ozbiljan način razgovaraju o ovom problemu koji je, kao je naveo, težak i velik. 

Vučić je, između ostalog, rekao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

Nakon Vučićevog obraćanja, počela je skupštinska rasprava. 

Sednici prisustvuje 156 poslanika SNS-a, SPS-JS, SRS-a, LDP-a, LSV-a i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.  

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, ne prisustvuju sednici, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine. 

Inače, u Izveštaju o pregovorima koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.


#   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   RTS   Skupština Srbije   opozicija
@avucic @rts_vesti @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima