Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SNS: Izlila se jalovina sa cijanidom iz rudnika “Lece”?

rssBookmark and Share

Medveđa 11.11.2014. Jugmedia, JSI

Srpska napredna stranka u Medveđi procenila da je preti ekološka katastrofa od izlivanja jalovine iz rudnika “Lece”, koja sadrži i cijanid, i zatražila od nadležnih da ispitaju slučaj.

SNS: Izlila se jalovina sa cijanidom iz rudnika “Lece”?

U saopštenju se navodi da se jalovina skladiši pored pogona flotacije, ali da je poslednjih godina to skladište preopterećeno, pa se izražava i zabrinutost od pucanja brana.

“Danas ove brane imaju na milione tona jalovine sa ogromnim sadržajem cijanida, koji se izliva i odlazi u reku Jablanicu koja se uliva u Južnu Moravu na oko 60 kilometara od ovog pogona. Kakve su posledice ovakvog ponašanja neodgovornih u kompaniji po zdravlje stanovništva nikada niko nije istraživao. U nekim periodima godine, a naročito leti, u rekama ne postoji gotovo život biljnog i životinjskog sveta”, navodi se u saopštenju.

Rudnik Lece sa pogonom flotacije 2008. godine kupio je koncern „Farmakom MB“ iz Šapca, vlasnika Miroslava Bogićevića.

Naprednjaci tvrde da kompanija u lokalni budžet nije uplatila ni jedan dinar na ime rudne rente.

“Dug kompanije po ovom osnovu lokalnom budžetu je oko milion evra. Odbornici Srpske napredne stranke su nekoliko puta pokretali pitanje poslovanje ove kompanije sa akcentom na ekološki problem”, stoji u saopštenju.

 


#   SNS   Medveđa   ekologija   Lece   Farmakom MB
@sns_srbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima